• Почетна
  • ВИДЕО
  • КАДА ЈЕ РУСИЈА У ПРОБЛЕМУ ЊИХ ЗОВУ: Свети Илија – слава и заштитник руских ваздушно-десатних јединица ВИДЕО
Прочитај ми чланак

КАДА ЈЕ РУСИЈА У ПРОБЛЕМУ ЊИХ ЗОВУ: Свети Илија – слава и заштитник руских ваздушно-десатних јединица ВИДЕО

0

Праздник "Ильин день на улице Ильинке"
Православни празник Илиндан, дан пророка Божјег Илије, припадници  војно-десантних јединица Русије  обележавају као свој дан, а Светог Илију сматрају својим заштитиником.

Данас, на Илиндан,  у једном од најстаријих московски храмова, цркви пророка Илије, по традицији је  одржана света  архијерејска литургија, а затим су представници свечара, руских војних десантних јединица, учествовали на литији и иза великог крста у поворци прошли Улицом Иљинком до Црвеног трга где је  одржан молибен којему  се прикључила и јединица почасне страже Кремља, питомци Рјзанске  ваздушно-десантне академије, васпитаници  руских кадетских клубова, ВДВ.

Светковина ће се завршити добротворним сајмом Град мајстора и концертом на Васељенској падини.

ruski padobranci
На Илиндан, 1930. форимиран посебан  војни род Црвене армије-десантне јединице

Ваздушно-десантна војска (ВДВ) почела је да пише своју историју 2. августа 1930 са првим десантом Војно-ваздушне силе Московског војног округа на Вороњежу, када је извршен десант падобранском јединицом од 12 људи. Овим десантом војни теоретичари увидели су огромне могућности у вези са брзим покривањем непријатеља из ваздуха. Од тог дана 2 август је Дан падобранаца (ВДВ).

ЕЛИТА ЕЛИТЕ

Командант Ваздушно-десантних снага Русије генерал-потпуковник Владимир Шаманов у интервјуу за телевизију „Звезда“ говорио је о елитним јединицама које се налазе у саставу Ваздушно-десантних снага Руске Федерације. Војници у њима служе по посебном распореду и режиму 24-часовне спремности.

„Оне су састављене само од војника по уговору и најбољег официрског кадра. То су праве унутрашње елитне десантне снаге. Оне самостално могу да делују током месец дана — не да преживљавају, већ да живе и решавају специјалне задатке који стоје пред њима“, рекао је Шаманов.

Какве задатке испуњавају војници специјалних јединица Ваздушно-десантних снага, командант није навео. Он је нагласио да су Ваздушно-десантне снаге спремне да испуне сваку наредбу команде.

„Нама виза не треба. Где одреди Врховни командант, тамо и летимо“, рекао је Шаманов и поздравио „прекоокеанске партнере“.

„Не треба им много говорити, они не губе време“, изјавио је командант Ваздушно-десантних снага.

Саопштено је раније да се тренутно ради на јединственом оружју за задатке под водом у борбама прса у прса. О каквом оружју се ради, засад је тајна.

Извор: rs.sputniknews.com

Почетком 1933 године у Белоруском, Украјинском, Московском и Приволгском војном округу били су формирани авио-батаљони посебне намене. До лета 1941 године комплетирано је било пет ваздушно-десантних корпуса од 10 000 људи сваки. Падобранци су увек били на челу у биткама Великог Отаџбинског рата.

Застава ВДВ ВС Русије Ваздушно-десантне војске исписала је многе славне странице у историји оружаних снага. Њихова храброст, несебичност и оданост Отаџбини заувек је овенчана бесмртном славом. Они су тамо где је најопасније, где се захтева висок ниво борбене обуке и одлична физичка спремност, пожртвовање и храброст.

Плаве беретке су увек на првој линији била то мировна мисија или учествовање у антитерористичким операцијама.

Подвизи светог Илије у одбрани вере Христове и јединог Бога истинитог – узор руским падобранцима.

Смисао узимања светог Илије громовника  за своју славу, припадници руских десантних  снага виде у надахнућу да храбро и пожрвовано бране свој народ и отаџбину као што је то чинио њихов узор, свети Илија , штитећи веру Христову и истинитога Бога јединога.

Традиција  литије и молибена  у Москви на Илиндан потиче још из XVII   века.

Литија иза великог крста преко Црвеног трга на Илиндан  је једна од старих московских црквених процесија и традиција која се одржава  још од  XVII кад су цар Михаил  Романов и патријарх Филарет  пролазили у литији  кроз Фроловска ( сада Спаска ) врата  Кремља  к храму светог Илије у Илинској улици. На том путу литија се заустављала на Лобном месту ради одржавња молибена.

Тако је  одавана пошта Московљанима палим у борби против Лажног Димитрија, а почетак устанка су тада обзнанила звона за узбуну са звоника  храма светог Илије  громовника.

 

Извор: СРБИН.ИНФО – Бранко Ракочевић