Прочитај ми чланак

ДОНАЛД ТРАМП: Републиканац који одудара

0

tramp

Доналд Трамп убедљиво води у гласању за избор представника Републиканаца. Многи описују овај развој догађаја као доказ да Трамп представља нешто ново, да искрено прича језиком који одјекује. Кажу да је Трамп једноставно “другачији”.

Оно што често недостаје у таквим анализама је објашњење како је то тачно Трамп другачији од оснивача Републиканске партије. Дефинитивно бомбастичан говор Трампа и видљива жеља да да глас реакционарној социјалној свести дубоко утемељеној у коренима Републиканаца нису честа средства Републиканаца. Трампова дречавост и занемаривање „политичке коректности“ и „прихватљивости“ мами милионе Американаца на десну страну.

Ипак ово није супстанца која Трампа чини другачијим. Како би то схватили мора се критички истражити финансијски интерес који Трамп и његови супарници представљају.

Пратите новац

Озбиљна анализа Трампове кандидатуре захтева разумевање снага које су окренуте против њега. Недавно се сазнало да је изузетно моћна мрежа „Koch Brothers“ охладила Трампа тако што му није омогућила широк спектар изборних алата, као што су подаци о гласачима, високопрофилни самити и друго. Иако је Трамп пријатељ Давида Коша, изгледа да се републиканском владару из сенке не допада идеја Доналда као представника Републиканске партије 2016. На страну са личним пријатељством и изборима, прави разлог за овај потез је тај што Кош и Трамп представљају различите финансијске интересе.

Политичка машина браће Кош представља десно крило финансија: нафтне компаније, велике банке и други корпорацијски гиганти заједно са азбуком политичких акционих комитета и бесконачном листом других конзервативних политчких организација. Са овом кохезионом мрежом десничарским групама Кошова машина делује као управни одбор Републиканске партије, служећи као пажљиви политички стјуард за конзервативну фракцију Вол Стрита.

Доналд Трамп са друге стране није из истог миљеа, бар не у потпуности. Док је пријатељ многим капиталистима и шпекулаторима који Вол Стрит чине десничарским, његов новац долази из још мрачнијих извора. Трамп зарађује због наводних блиских веза са мноштвом сумњивих ликова, од злогласних фигура њујоршког организованог криминала до руских, кинеских и казачких гангстера.

У неауторизованој биографији Трампа из 1992, истраживачки новинар Вејн Барет описао је како се Трамп сусрео са шефом мафије Антонијем “Дебелим Тонијем” Салерном захваљујући заједничком пријатељу Рој Кону, њујоршком адвокату одбране. У својој књизи Барет тврди да је Кон био Трампов мост до мафије, због блиских веза између коцкарске индустрије и организованог криминала. Трамп је повезиван са бројним људима из Њујорка и Филаделфије који имају везе са мафијом, попут Кенија Шапироа и Салваторе Теста. Обојица су повезани са филаделфијским мафијашким шефом Никијем Скарфом, као и Манијем Симинелом, партнером Дебелог Тонија у бизнису са бетоном.

tramp 3

Везе су много дубље и укључују пријатељства и пословне договоре са шефовима синдиката који су повезани са организованим криминалом. Развој Трампових послова са некретнинама у Њујорку и Атлантику је препун таквих веза.

Вејн Барет је 2011. Додао у своју књигу:

„Једном приликом осамдесетих година прошлог века, Трамп је платио 8 милиона долара како би откупио два пословна сарадника повезана са мафијом, јер се бојао да му неће бити дозвољена лиценца за игре. Он је написао писмо федералном судији у име дилера кокаина повезаног са мафијом, чија је компанија хеликоптерима опслуживала његова казина и чија је девојка имала два стана у Трамповој кули. Купио је парцелу једног од лидера криминалне породице Скарфо у Атлантику како се његово име не би нашло у трансакцији.

Последњих година, Трампова пословна партнерства су открила много о новчаним интересима која он представља. Трамп је партнер Бејрок групи, компанији насталој од Трампове куле. Један од врховних извршилаца Бејрока је Феликс Сатер, син руског мафијаша, који је био у затвору због убадања човека крхотинама винске чаше и који је омогућио истражиоцима кључно сведочење у истрази преваре вредне 40 милиона долара у којој су били укључени мафијаши из Њујорка повезани са волстритском компанијом “White Rock Partners”, а чији је Сатер био члан.


Трампове блиске везе са Сатером и оснивачем Бејрока Тевфик Арифом доказују да је Доналд знао шта се крије иза Бејрока. У случају из 2009. Компанија Бејрок је описана као “рекеташла и корумпирана.. управљана по шаблону криминалних активности.. мучењем и смрћу је вршила изнуђивање.” Њихова веза је кулминирала приликом отварања Трамп-Бејрок заједничког Трамп СоХо хотела у Њујорку, који је у међувремену увучен у велику тужбу коју је поднело 15 купаца. Такве преваре нису ништа ново за Доналда јер се сусретао са сличним оптужбама у другим пословима у Флориди и у иностранству.

Како би показао да увек даје једнаку шансу свим запосленима, Трамп такође има везе са азијским криминалцима. Најпознатији случај је Дени Леунг, потпредседник Таџ Махал Трамповог казина у Атлантику. Вести су извештавале: “Леунг је препознат као члан 14К Триада, групе из Хонг Конга повезане са убиствима, изнудама и кријумчарењем хероина.” Трампове везе са људима из источне Азије су много шире од Леунга, који је само посредник између Трампа и бројних озлоглашених азијских мафијаша. Трамп никада није дискриминсао своје пословне партнере.

Чега се Републиканци плаше

Није поента да се да каталог свих Трампових веза већ да се илуструје чији интерес Трамп представља. За разлику од браће Кош која су остварење оног што се може назвати поштованом страном паразитског капитала и корпорацијског интереса, Трамп симболизује плодно подземље. Оно што браћа Кош раде за нафтне компаније и капиталисте лешинаре, Трамп ради за мафијаше, гангстере и преваранте.

То је прави разлог зашто Трампу избачен у републиканску пустињу. Он је симбол прљавих послова, криминала и неморала. Једноставно, Трамп је све оно од чега Републиканска партија покушава да се дистанцира промовишући партију као моралну и вредну, искрену, за Американце који плаћају порез. Плаше се да ће појава овог Њујорчанина брзо избледети када се његов прљав веш изложи јавности и када основа гласача, посебно на Југу, постане опрезна са нерелигозним, аморалним преварантом.

Такође није пријатна чињеница да се Трамп не разликује од мултимилијардера Шелдона Аделсона, који има велики утицај у Републиканској партији. Произраеслки магнат повезан је са бројним пословима који га спајају са организованим криминалом у САД и Кини. Партију то доводи на лош глас.

Неспорно је да је Трамп погодио живац конзервативне основе. Његов нецензурисани манир говора судара се са уморном, застарелом реториком празних одела који су у редовима Републиканаца. Његови коментари о Мексиканцима као силоватељима, дилерима дроге и криминалцима добро су пришли код ксенофоба, којих има доста у десном крилу Америке – феномен који је типичан за друштва у тешкој економској ситуацији.

Међутим доћи ће тренутак када ће се Трампово лицемерје оголити у јавности. Новинари његових противника ће питати Трампа: “Зашто имате такав проблем са мексичким дилерима дроге и криминалцима када сте имали послове са дилерима дроге и криминалцима већим делом каријере?”

И неће постојати добар одговор на такво питање. То Кошима не да да спавају мирно. Зато медијска машинерија покушава очајнички да одстрани Трампа пре неизбежног урушавања. Није питање да ли Трамп може добити на општим изборима (анкете показују да не може) већ да ли ће повући и Републиканску партију са собом.

Упутница

https://www.rt.com/op-edge/311346-trump-polls-republican-money/

(Србин.инфо превод Маја Орлић)