Прочитај ми чланак

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА у МУП-У: Зашто се убијају полицајци?

0

policija srpska23
Челници Независног полицијског синдиката Србије (НПСС) упозорили су да међу припадницима Министарства унутрашњих послова „влада права епидемија самоубистава“, али да надлежни неће да се баве тим проблемом и не предузимају ништа да га спрече. МУП Србије демантовао је тврдње синдиката и навео да статистика показује да је током ове и претходне године смањен број самоубистава полицијских службеника.

Повод за оштро реаговање овог полицијског синдиката било је самоубиство Aнице Митић (32), инспекторке Одељења за сузбијање наркоманије Полицијске управе Ниш, која се 15. јула убила службеним пиштољем на гробљу у Дољевцу. Инспекторка је у опроштајном писму оптужила за мобинг, шикану и тортуру начелника Одељења криминалистичке полиције Дејана Aнђелковића и шефа Одељења за сузбијање наркоманије Дејана Јовановића.

Професионалац

– Једно кратко време радио сам у патроли са Aницом. Знам да је оличење поштења и храбрости, и један је од најбољих професионалаца које сам упознао. Инспектори који раде на сузбијању наркоманије су у огромном стресу, јер не само да морају да хапсе дилере, него морају да обезбеде и доказе да су имали дрогу. Такође, свакодневно гледају како пропадају млади људи који се дрогирају, као и комплетне њихове породице, а то је јако тешко – рекао је Милош Јеленковић из НПСС.

– У последњих десет година самоубиство је извршило 130 наших колега, а само последњег месеца троје полицајаца. Самоубиства Aнице Митић из Ниша и Милана Митића из Сврљига још су један доказ да је стање алармантно. Полицајци су под константним стресом, а немају коме да се обрате за стручну помоћ. У Полицијској управи у Нишу, у којој је запослено око 1.200 полицајаца, ради само један психолог, који притом нема ни своју канцеларију или свој рачунар, а под директном је надлежношћу начелника нишке полиције – рекао је заменик председника НПСС Милош Јеленковић на конференцији за новинаре.

Председник НПСС Момчило Видојевић је позвао министра полиције Небојшу Стефановића да формира комисију која ће испитати све околности и разлоге зашто полицајци извршавају самоубиства. Он је казао да тај синдикат неће одустати од захтева да одговарају сви руководиоци за које се сумња починили мобинг над полицајцима.

– Начелник нишке ПУ Срђан Грекуловић нам је рекао да нико од руководилаца које је колегиница Митић означила као кривце за мобинг није смењен, већ да ће они бити бити враћени на стара радна места, у градове из којих су дошли у Ниш када и сам Грекуловић (априла 2013, прим. аут.). Знам да су колеге у Смедереву славиле кад је отишао један од њих. Грекуловић нам је казао и да МУП и Директорат полиције чекају извештај Вишег тужилаштва, те да ће после тога реаговати – рекао је Видојевић.

Медији су претходно објавили да су Директорат полиције Србије и врх МУП-а наводно суспендовали групу руководилаца у ПУ Ниш, а међу њима и Aнђелковића и Јовановића. У опроштајном писму инспекторка Aница Митић је навела да је реч о људима „без савести, морала и образа, који притом немају појма како се ради посао“. Према њеним речима, због Aнђелковића су се полицајци „разбољевали и одлазили на боловање, пошто нису могли да поднесу тортуру“, а од Јовановића је „сваки дан трпела шиканирање и увреде“. Aнђелковић није желео да коментарише овакве оптужбе, уз образложење да „нема овлашћења да даје изјаве“, а Јовановић се налази на годишњем одмору.

Начелник ПУ Грекуловић је након самоубиства инспекторке Митић казао да ће „сви наводи из опроштајног писма бити детаљно истражени и сигурно ће бити сачињен непристрасан извештај“. Он је рекао да је Митићева пре самоубиства „дуже била на боловању“, те да је „од њених претпостављених обавештен да је била доста лабилна, па су предлагали да је преместе на лакше радно место“.

Инспекторкина породица је, међутим, саопштила да је она била на боловању због повреде руке. Породица је подсетила да је она завршила Вишу криминалистичку школу у Земуну, од 2006. године била у служби, а „свој посао волела више од свега“ и радила га крајње посвећено и савесно. Због изнетих неистина на рачун Aнице позвали су Грекуловића да поднесе оставку из моралних разлога.

mup-srbijeМУП демантује

Министарство унутрашњих послова Србије (МУП) је најоштрије одбацио наводе Независног полицијског синдиката Србије да је у МУП завладала епидемија суицида међу запосленима. „Током прошле године самоубиство је извршило пет припадника МУП, а у првих седам месеци ове године троје, каже се у саопштењу. МУП у саопштењу наглашава да је током 2006. било 12 самоубистава полицајаца, 2007. године 13 суицида, 2008. године осам, током 2009. десет, а следеће године извршено је једно самоубиство више.

У 2011. години убило се 14 припадника МУП, 2012. десет, а у 2013. години осам. „Из ових података јасно се види да није тачно да је у последњих 10 година 130 полицијских службеника извршило суицид, како тврде у Независном полицијском синдикату Србији, већ је тај број мањи од 100“, наглашавају из МУП-а.

Извор: Дневни лист Данас