Прочитај ми чланак

Американац и Рус подигли шатор у Влади

0
Фото: Танјуг, МИП

Фото: Танјуг, МИП

Амбасадори САД и Русије у Србији од почетка године су се чак 34 пута састали с премијером Александром Вучићем и министром Ивицом Дачићем.

Међу амбасадорима који су на служби у нашој земљи, Мајкл Кирби и Александар Чепурин су једини који су дефинитивно „подигли шатор“ у Влади Србије.

Према рачуници „Блица”, Вучић и Дачић су америчког или руског амбасадора примали у просеку пет пута месечно. Углавном су то били састанци очи у очи, али и приликом посета званичника из Вашингтона и Москве, где су амбасадори присуствовали.

Са сусрета Вучића и Дачића са Кирбијем и Чепурином по правилу се објављују само саопштења за јавност, у којима се уопштено наводе теме разговора, а најчешће српско председавање ОЕБС-у, економска сарадња и енергетика. Током последњих неколико сусрета тема је била и Сребреница, односно обележавања годишњице тог злочина. Ипак, шта се све заиста говори иза строго затворених врата, остаје далеко од јавности.

Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, каже за „Блиц” да у зависности од значаја земље зависи и учесталост сусрета са њеним представницима.

– Што су сусрети са амбасадорима чешћи, то је сарадња тешња. Што је већа и значајнија земља, већи је број тема о којима се дискутује. Амбасадор је представник владе своје земље, и заправо је то комуникација с одређеном државом. Није необично што се овакви сусрети дешавају и на високом државничком нивоу, од премијера, преко председника до министра спољних послова, јер су САД и Русија силе од чијих ставова зависи наша позиција у међународним односима, економија и још много шта – каже Јоксимовићева.

С друге стране, истиче она, сасвим је сигурно да, на пример, Ангела Меркел или Барак Обама не би примали наше амбасадоре баш често.

Бивши амбасадор Србије у Шведској и БиХ Нинослав Стојадиновић објашњава да су чести састанци са Кирбијем и Чепурином „лепа илустрација избалансиране спољне политике, јер се ради о амбасадорима кључних земаља”.

– Размена информација је учестала, јер су они међу кључним играчима. Ако томе додате и посете шефа Делегације ЕУ, и амбасадора Велике Британије и Немачке, јасно је да су покривени сви, и ЕУ и САД и Русија – прича Стојадиновић.

(Блиц)