Прочитај ми чланак

Ратници Исламске државе и Срби у истом селу

0
Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

У Ошвама данас има 18 домаћинстава. После рата 14 кућа и имања су од Срба купиле вехабије и свака продаја је ишла преко Изета Хаџића. Цена, 3.000 евра за кућу и хектар земље.

Изет је познат и у Србији, посебно у Новом Пазару где су у месџиду (месту за молитву) „Фуркан” слушали његове запаљиве говоре.

Купује куће од Срба

Уз Хаџића је у „Фуркану” готово по правилу увек био и магистар исламских наука из Призрена Идриз Билибани, кога су српске безбедносне службе означиле као главног проповедника ИСИС у Србији.

За Хаџића знају и у Специјалном суду у Београду: он се помиње као један од најближих сарадника Абида Подбићанина, ратника Исламске државе у Сирији који је оптужен за тероризам и повезаност са овом екстремистичком организацијом.

Срби међу вехабијама
Благоје Видовић је један од четворице српских домаћина који још живе у Ошвама.
– Радим и живим као и пре њих, бавим се земљорадњом и сточарством, па полако из дана у дан. Понекад знам заспати и у откључаној кући – каже Видовић, додавши како му за празнике долазе деца и унуци који живе у Србији.

Хаџић, очекивано, трвди да са регрутацијом и транспортом младића у ИСИС нема ништа. Каже да поштује Србе, а на поздрав „селам алејкум” одговара да „нема потребе за тим“. Нуди гостима кафу и домаћи сок од малине.

– Тачно је да има људи који су одавде отишли у Сирију, али ако сам ја крив за то, крив си и ти, Бакире Изетбеговићу! Ви сте им дали пасоше, личне карте, обезбедили им аеродром, авион! Ви сте их испратили, махали им! Па њихова полиција их је пустила и да се врате – каже Хаџић.

Ипак, каже да су они који одлазе у рат у Сирију за њега „људи на маргини вере”.

– Мислили су да их тамо чека нешто боље, новац, али су се преварили. Ти људи су највише проблема направили нама у заједници. То што неко сматра да је ислам узети пушку и да у Курану пише „побиј све” тај лаже на Алаха и његова посланика! Не дозвољавам да се неко крије иза вере, јер ће га вера сатрти – каже Хаџић.

Без обзира на то што је главни посредник у куповини земље преосталих Срба у селу Ошве, Хаџић има боље мишљење о Србима него Хрватима.

Банда из Сарајева

– Са Србима када је рат, узмеш пушку и ратујеш. Слажем се са Србима када кажу да су Американци непријатељи – каже Хаџић.

За себе тврди да је „жртва политике између Федерације и Републике Српске, људи који су у Сирији и ФБИ”.

– Политичка елита Бошњака у Сарајеву је банда, лажу људе да нам је боље у заједничкој држави. Србима бих дао државу и да одмах потпишемо мир на 100 година! – каже вођа вехабија.

Кафа са Додиком

– Волео бих с Милорадом Додиком попити кафу. Он је најискренији непријатељ Федерације БиХ и ценим то, јер не лаже као ови наши преваранти из Сарајева. Додик једини сме рећи да је ОХР (високи представник међународне заједнице) банда, да му немају право кројити живот у авлији – подржава Хаџић председника РС.

(Вести онлајн)