Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ: Грађани могу да туже Лутрију

0

– Грађани Србије који сматрају да су оштећени малверзацијама у извлачењу куглица у игри на срећу Лото би могли да поднесу тужбу против Државне лутрије Србије. Међутим, изгледи да би добили такав спор би били изузетно мали, пошто је у таквим ситуацијама готово немогуће доказати да сте директно оштећени, каже за Данас председник Aдвокатске коморе Београда Слободан Шошкић.

Према његовим речима, евентуална одлука суда да је у случају извлачења лото куглица почињено кривично дело преваре би у теорији отворило могућност да грађани који су учествовали у игри поднесу тужбу против Државне лутрије Србије. Ипак, пред судом који би одлучивао о одштетном захтеву би потенцијални подносиоци тужбе морали да докажу да би баш њихови бројеви били извучени да није било злоупотребе.

Страни медији пишу о Лоту

Случај са игром на срећу Лото привукао је пажњу и иностраних медија. Тако британски дневни лист Гардијан пише да је „инцидент са лутријом пробудио бес у српској јавности, у којој је до сада важило мишљење да је барем Државна лутрија изнад корупција и скандала“. Истом темом се бавио и таблоид Дејли мејл, који преноси да су грађани Србије љути након лото афере, у којој се победнички број појавио на екрану пре него што је извучен. О инциденту су извештавали и америчка телевизија Си-Би-Ес, као и италијански дневни лист Ла република.

– Морали бисте да докажете да би уместо спорног броја 21 био извучен баш онај број који је на вашем лото тикету. Било би изузетно тешко успоставити ту везу и готово немогуће добити такав спор, наводи Шошкић.

Иако је овај случај и даље у фази полицијске истраге и никаквих назнака да ће неко бити окривљен и даље нема, уколико суд установи да је било злоупотреба, евентуални починиоци би могли и да заврше у затвору. Према Кривичном законику, ко у намери да себи или другом прибави противправну имовинску корист и доведе кога лажним приказивањем или прикривањем чињеница у заблуду и тиме га наведе да овај на штету своје или туђе имовине нешто учини или не учини, казниће се новчаном казном или затвором до три године.

Aко је преваром прибављена имовинска корист или је нанета штета у износу који прелази 450.000 динара, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година. Уколико се преваром прибави имовинска корист или нанесе штета у износу који прелази 1,5 милиона динара, учинилац ће се казнити затвором од две до 10 година.

Подсетимо, иако је тврдио да је извлачење куглица у 59. колу игре на срећу Лото било „апсолутно регуларно“, директор Државне лутрије Србије Aлександар Вуловић је поднео оставку из моралних разлога. Овим случајем се тренутно бави МУП који је испитао више особа, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је најавио и вештачење спорних куглица.

Читав овај инцидент је настао током извлачења 59. кола игре на срећу Лото, када се у директном преносу на ТВ Прва, пети број комбинације појавио на екрану минут пре него што је куглица са тим бројем извучена из бубња. Када је у уторак увече као четврти број извучена куглица са бројем 27, на екрану се појавио број 21, а секунду касније као пети – број 27, мада пета куглица још није била извучена.

Као пети број је извучена куглица са бројем 21, иако је тај број већ стајао на екрану и то као четврти извучени. После тога су на екрану једно време била четири броја 27, а затим је графика нестала. Нешто касније је извлачење завршено. После спорног извлачења куглица, није било добитника „седмице“, главне награде.

Извор: Дневни лист Данас