Прочитај ми чланак

ПАЛЕСТИНА: У расистичком нападу Израелаца спаљена беба

0

ali_dawabsha

Пред зору овог петка, Али Давабша, палестинска беба стара 18 месеци спаљена је жива након напада пиромана на две куће у селу Дума, на Западној обали.

Убиство Алија није први пут да израелски насељеници спаљују Палестинце живе.

„Видели смо четири насељеника како беже, чувајући раздаљину међу собом“, изјавио је 23-огодишњи Мусалам Давабша, који је покушао да помогне. „Покушали смо да их ухватимо али су побегли у оближње насеље Маалех Ефраим.“

Нападачи су иза себе оставили графите који показују јасне расистичке мотиве. Давидова звезда и речи „освета“ и „Живео краљ Месија“ насликане су на зидовима куће.

У запаљеној кући налазили су се и родитељи и старији брат погинулог Алија. Алијева мајка је сада у критичном стању и на 90% коже има озбиљне опекотине. Оцу је 80% коже захваћено опекотинама, а четворогодишњем брату 60%.

duma-arson

Фотографије Алија, једино што је остало

Крокодилске сузе

Израелски званичници почев од премијера Бењамина Нетањахуа изразили су жаљење и осуду те обећали да ће убице изаћи пред лице правде.Истовремено, на Западну обалу стигло је појачање како би се сузбили потенцијални протести и Палестинцима блокирао пут до џамије Ал Акса у Јерусалиму.

Тешко је замислити лицемернију изјаву од крокодилских суза истог лидера који је прошле године извршио масакр 2200 Палестинаца у Гази, од чега је било више од 500 деце.

Наравно, израелске изјаве имају свој циљ: покушати да се убиство Алија Давабше представи као изузетак и да насиље није свакодневица у Палестини, модерном апартхејду.

Питање времена

„Спаљена беба је била само питање времена“, изјавила је израелска група за људска права БТселем након јутрошњег напада.

„Ово се дешава зато што власт избегава да спроводи закон над Израелцима који оштећују имовину Палестинаца и поврешују Палестинце. Таква политика не кажњава злочине из мржње и охрабрује нападаче да наставе што је довело до трагичног догађаја.

„Последњих година су израелски цивили спалили десетине палестинских кућа, џамија, њива и возила. Огромна већина ових случајева није решена и често израелска полиција не врши чак ни основну истрагу.“

duma-revenge

расистички графити

Пре више од годину дана, група младих Израелаца је отела и спалила младића Мохамеда Абу Кудаира из источног Јерусалима.

Израелска полиција је одуговлачила са налажењем убица упркос томе што су имали видео записе њихових лица и аутомобила којим су побегли. Само захваљујући међународном интересовању за случај, починиоци су ухваћени.

Овог месеца су два Израелца спалила јеврејско-арапску школу у Јерусалиму и за то добили благу казну упркос томе што се уопште нису покајали.

Напуштајући судницу изјавили су да је злочин био вредан тога како би покварили асимилиацију Јевреја и Арапа.

Спаљени у таксију

Једна породица је претрпела тешке повреде након што је такси у коме су се возили запаљен Молотовљевим коктелом. Џамила Хасан, њен супруг Ајман и деца Иман и Мохамед били су у таксију на југу Витлејема, заједно са још једним путником и возачем. Ајман и два детета су претрпели тешке повреде.

„Наш живот се окренуо. Отац, син и ћерка су у различитим световима, наш живот је тежак и очајан.“, изјавила је Џамила за Маан агенцију две недеље након напада. Мохамед је управо излазио из агоније након још једне операције. „Он вришти од болова много“, рекла је његова мајка.

Израел је и тада обећавао правду. Али шта се догодило?

Полиција је ухапсила три малишана из оближњег јеврејског насеља и пренела суду да је нашла њихове отиске прстију на месту злочина. Тешка срца због њихових година задржани су у притвору (имали су између 12 и 13 година). У јануару 2013. Тужиоци су одбацили случај због недостатка доказа.

Да је у питању било палестинско дете које је оптужено за бацање камења на окупационе војнике, било би месецима у притвору, подвргнуто мучењу како би признало.

Разрушити израелски апартхејд

Досељеници нису узрок већ само ружна манифестација израелског колонијалног насиља, који вуче порекло у ционизму.

Ко може веровати министарству правде на челу са Ајелет Шакед која је у прошле године позвала на убијање палестинских мајки које носе „мале змије“?

Могуће је да су досељеници који су спалили малог Алија упили речи Шакед или других израелских политичара који често подстичу против Палестинаца.

Убиство стотине деце у Гази прошлог лета, спаљивање Мохамеда Абу Кудаира, напад у коме је убијен Али Давабша су цена који Палестинци морају пратити како би Израел наставио своје постојање и проширио своју земљу у расистичкој „јеврејској држави“.

Упутница

https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/how-israel-protects-its-settlers-who-burn-palestinian-children-alive

(Србин.инфо превод Маја Орлић)