• Почетна
  • ХИТНО САОПШТЕЊЕ ЗА ШТАМПУ АМБАСАДЕ РУСИЈЕ у вези косовских пасоша

ХИТНО САОПШТЕЊЕ ЗА ШТАМПУ АМБАСАДЕ РУСИЈЕ у вези косовских пасоша

mip Rusije40
О режиму улаза на територију Руске Федерације за лица, која поседују пасоше такозване „Републике Косово“.

Улаз са пасошима такозване „Републике Косово“ на територију Руске Федерације могућ је само у случајевима, које се темеље на испуњавању међународних обавеза Руске Федерације у својству стране-примаоца догађаја, који се организују преко мултилатералних структура, чији је члан или учесник такозвана „Република Косово“, као и ради обезбеђења учешћа њених представника у спортским догађајима, који се одржавају на територији Русије под окриљем Међународног Олимпијског комитета или релевантних међународних спортских федерација.

У другим сврхама процедура улаза лица са косовским пасошима на територију Русије не мења се. Дакле овај улаз није могућ.

Као и низ других земаља, који нису признали једнострано проглашену независност Косова, Русија издаје визе у облику специјалних формулара-уметака у косовске пасоше. Улазни печат о пролазу руске границе у пасошима се не удара.

Ова процедура одговара српској пракси третмана косовских докумената и уведена је уз знање српске стране, која је била благовремено информисана о томе.

Принципијелан став Русије о Косову, који се базира на међународном праву и резолуцији Савета Безбедности УН 1244, остаје непромењен.

Извор: Амбасада Руске Федерације у Републици Србији; СРБИН.ИНФО