Прочитај ми чланак

Факултети ће сами одређивати број испитних рокова

0
FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC / tj

FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC / tj

Високошколске установе убудуће ће самостално одлучивати о броју испитних рокова, утврђено је изменама Закона о високом образовану које је данас усвојила Скупштина Србије.

Изменама тог закона, за које су гласала 139 посланика, док је двоје било против, прецизирано је да се број испитних рокова и термини одржавања испитних рокова утврђују статутом високошколске установе.

Влада Србије је прошлог октобра после разговора са студентима донела закључак да број испитних рокова неће бити дефинисан законом, него ће о томе одлучивати саме високошколске установе.

Изменама закона о високом образовању утврђује се граница за завршну годину када студенти могу да рачунају на апсолвентски стаж.

Предвиђено је да студенти уписани у прву годину основних студија школске 2006/2007. па све до школсе 2012/2013. године задржавају право да се финансирају из буџета најдуже годину дана по истеку редовног трајања студија.

Скупштина је усвојила и измене Закона о основама система образовања и васитања, којима се услови за одлазак у пензију запослених у у просвети усклађују са Законом о раду.

Изменама тог закона, за које је гласало 142 посланика, док је троје било против, предвиђено је да просветни радници имају могућност да одлуче да ли ће отићи у пензију када испуне један од два услова, односно 65 година старости и 40 година стажа, или када испуне оба услова, што је предвиђено и Законом о раду.
Усвајањем измена тих закона, као и усвајањем још 12 тачака дневног реда парламент је завршио ванредну седницу.

(Танјуг)