Прочитај ми чланак

ДЕМОКРАТИЈА ЧЕТВРТОГ РАЈХА: Немачки новинари осумњичени за издају државе

0
Маркус Бекедал и Андре Мајстер. Netzpolitik.org

Маркус Бекедал и Андре Мајстер. Netzpolitik.org

Немачка тајна служба прошле године је покренула посебне јединице за надзирање интернета. То су сазнала и објавила двојица истраживачких блогера. Добили су новинарске награде, али су сада – осумњичени за издају. 

Државно тужилаштво Немачке је против двојице новинара netzpolitik.org повело истрагу зато што је тај блог у пролеће објавио интерне документе унутрашње тајне службе, која се у Немачкој зове Служба за заштиту уставног поретка. Новинари Андре Мајстер и Маркус Бекедал су о томе писмено обавештени 24. јула, а јавност је за то сазнала јуче.

У писму државног тужилаштва пише:

Савезно државно тужилаштво је повело истрагу због сумње за издају (на основу параграфа 94 Кривичног законика), због текстова објављених на интернет блогу  Netzpolitik.org 25. фебруара, 2015 и 15. априла 2015. под насловом Тајна киша пара: Служба за заштиту уставног поретка ради на масовној анализи садржаја на Интернету (ажурирано) и Тајне јединице: представљамо нову јединицу Службе за заштиту уставног поретка за развој надзора интернета. Полазна тачка за покретање истраге су биле кривичне пријаве Савезне службе за заштиту уставног поретка.“

Blog objavio tajne planove nemačke SlužbeМогућа и доживотна робија

У поменутим чланцима Нецполитик је цитирао извештај Службе за заштиту уставног поретка састављен за поверљиво тело буџетске комисије, који је био означен као – недоступно за јавност. У Немачкој и ЕУ је уобичајена класификација докумената на: строго поверљива тајна, тајна, недоступно за јавност и само за интерну употребу. У том извештају је реч о формирању нове јединице Службе за заштиту уставног поретка за праћење интернета, са циљем да на друштвеним мрежама као што је Фејсбук анализира и прати контакте и профиле радикалних особа и екстремиста.

Издајом се у Кривичном законику бави параграф 94. Реч је о одавању државних тајни „страној сили“, „неовлашћеном лицу“ или пуком објављивању таквих тајни како би се „нашкодило Савезној Републици Немачкој или фаворизовала страна сила“ и тиме створила опасност „од озбиљне штете за спољну безбедност Савезне Републике Немачке“. Минимална казна је годину дана затвора. У тежим случајевима је могућ доживотни затвор.

Критике са свих страна

Не третирају нас као сведоке, већ као саучеснике наших непознатих извора. У Немачкој се одавно није тако нешто радило против новинара и њихових извора“, написали су новинари-блогери Бекедал и Мајстер осумњичени за издају. Социјалдемократе, Зелени и Левица критиковали су покретање истраге против блогера.

Рената Кинаст, председавајућа Одбора за правосуђе у Бундестагу, оштро је напала савезног државног тужиоца Харалда Рангеа: „Љута сам због непропорционалности“, рекла је она за Kelner štat anzajger. Кривична пријава није дуго проверавана, одмах је покренута истрага, критикује Кинаст. „С друге стране, имамо масовно шпијунирање и прислушкивање од стране НСА. И ту се ништа не дешава. То ме је разљутило и са становишта правне државе то је бламажа.“ Имајући у виду шпијунирање НСА, Кинаст је додала: „Да нема истраживачког новинарства, ништа не бисмо знали.“

TVIT NEMACKI ZELENI
Политичарка Зелених на Твитеру каже да „Државно тужилаштво није повело истрагу против НСА. Бламажа за правну државу.“

Константин фон Ноц, опуномоћеник за политику интернета посланичког клуба Зелених у Бундестагу, за Дојчландфунк је рекао да је истрага „максимално бизарна“. Много тога је испало из равнотеже када се у Немачкој води истрага против новинара који се баве истраживачким новинарством, рекао је Фон Ноц.

TVIT NEMACKAРалф Стегнер, заменик шефа СПД, на Твитеру је написао да је истрага „лош виц“ и повукао паралелу са „афером Шпигел“ пре више од 50 година. Тада су новинари, оптужени за издају због критичког чланка, заиста завршили у затвору. Левичарка Сара Вагенкнехт се такође одмах огласила на Твитеру и истрагу државног тужиоца назвала „издајом демократије“.

Оштром критиком су се огласила и два највећа удружења новинара у земљи: Председник Немачког удружења новинара (ДЈВ) Михаел Конкен, осудио је покретање истраге као „недопустив покушај да се ућуткају двојица критички настројених колега. Поступак Државног тужилаштва је потпуно претеран и представља напад на слободу штампе.“ Он је позвао тужиоца да без одлагања обустави поступак.

Немачка унија новинара у Уједињеним синдикатима услужних делатности осуђује истрагу Државног тужилаштава: „Ово је намерни покушај застрашивања и следећа фаза претећег развоја за слободу штампе и рад свих новинара у овој земљи. Позивамо Државног тужиоца да одмах прекине поступак. Наша солидарност је са погођеним колегама“, рекао је председник Уније Улрих Јансен.

Hans-Georg Masen, šef Službe za zaštitu ustavnog poretka
Неће новог Сноудена

Портал немачког недељника Цајт пише да Ханс-Георг Масен, председник Савезне службе за заштиту уставног поретка, „није почетник“ и да је „довољно дуго на функцији да може да процени последице својих поступака и изјава. Кривичном пријавом против Маркуса Бекедала и Андре Мајстера, он је практично приморао медије да шире његову праву поруку.“

Масену је сигурно било јасно да се двојица новинара неће уплашити писма Државног тужилаштва, већ напротив – да ће га објавити. Писмо сада виси на зиду њихове канцеларије поред Награде за новинара године и Гриме награде за онлајн новинарство које је Нецполитик добио. Масен је такође сигурно био свестан тога какве ће реакције изазвати покретање истраге против новинара у Немачкој, први пут после 1983. Могуће је да је управо то и хтео и да се ту крије његова права порука. Шта јавност мисли о њему и његовој служби, није му неважно, али није на првом месту“, пише даље Цајт онлајн.

Много важнији му је сигнал који би могао да се преточи у следеће речи: Узбуњивачи и новинари, пазите се! Врховни заштитник уставног поретка у земљи очигледно жели да спречи да и Немачка добије свог Едварда Сноудена или Челси Менинг.

Иначе, Ханс-Георг Масен, председник Службе за заштиту уставног поретка, поднео је још једну кривичну пријаву против новинара: ту је реч о тајном извештају поводом афере у вези са кртицом његове Службе у окружењу Национал-социјалистичког подземља (НСУ), групе која је годинама убијала грађане Немачке страног порекла. О томе су извештавали јавни сервиси НДР, ВДР (WDR) као и Зидојче цајтунг. Државно тужилаштво у Карлсруеу још испитује да ли има довољно основа да се и у том случају покрене истрага.

Аутор: Дијана Рошчић
Извор: DW
За СРБИН.ИНФО изабрао и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано