Прочитај ми чланак

БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕР: КГБ је покушао да ме врбује РУСИЈА: Није КГБ, већ су те гејеви (с)мували!

0
Фото: © REUTERS/ PETER NICHOLLS

Фото: © REUTERS/ PETER NICHOLLS

Британски премијер Дејвид Камерон је, као 19-годишњак, радо причао да је совјетска обавештајна служба КГБ покушала да га регрутује као шпијуна када је посетио Совјетски Савез после школовања на угледном колеџу “Итон”.

Медведев Камерону: Били бисте добар КГБ шпијун

Године 2011, током званичне посете Москви, премијер Камерон је готово од речи до речи испричао исту анегдоту тадашњем руском председнику Дмитрију Медведеву и нашалио се како “није прошао на разговору за посао у КГБ”, на шта му је Медведев одговорио да би био “веома добар КГБ шпијун”.

Кремљ, међутим, тврди да су двојица “агената”, за које је Камерон мислио да су руски шпијуни, заправо били сумњиви трговци, а московска обавештајна служба је отишла корак даље, тврдећи да су Камерона и његов друга заправо „мували“ хомосексуалци.

Нова верзија Камеронове омиљене анегдоте осванула је у листу лојалном Кремљу. У тексту се наводи да је Камерон у време мистериозног путовања по Совјетском Савезу 1985. године заправо био на пракси за шпијуна британске обавештајне службе МИ6.

Aнегдоту о томе да га је врбовао КГБ британски премијер је први пут испричао 2006. у емисији ББЦ-јевог “Радија 4”:

„Путовао сам транссибирском железницом… A онда сам упознао дивног пријатеља у Москви. Отпутовао сам на Црно море и били смо на плажи у Јалти.“

„Та двојица Руса, који су савршено говорили енглески, појавили су се на плажи, која је углавном била резервисана за стране туристе. Извели су нас на вечеру и на љубазан начин испитивали о животу и политици у Енглеској”, рекао је тада Камерон.

„Њих двојица су очигледно су били веома опрезни и уздржани у свему што су говорили, али касније, на студијама, мој ментор за политику рекао ми је да је то дефинитивно био покушај врбовања”, додао је Камерон.

„Хтели су да га заведу и да купе фармерке“

Међутим, руски најпродаванији лист “Комсомолскаја правда”, наводи да прича не одговара истини.

Лист цитира Генадија Соколова, руског писца и историчара обавештајне службе, који каже да су га извори из врха обавештајне службе уверавали да није било покушаја врбовања будућег лидера Конзервативне странке.

„Да је КГБ добио задатак да врбује непознатог 19-годишњака Камерона, сигурно би о томе постојала одређена документација”, рекао је он, додавши да је после детаљног испитивања добро обавештених људи установљено да у архиву КГБ не постоји документација о Камерону.

Соколов тврди да су ушли у траг двојици мушкараца који су на плажи пришли Камерону и његовом другу са “Итона” и да је реч о двојици црноберзијанаца, који су се надали да ће од странаца купити фармерке, и то време законом забрањене у СССР-у.

„Хтели су да купе стране ствари попут фармерки како би их препродавали, а и да се спријатеље с двојицом згодних британских момака – био је присутан и геј мотив”, рекао је Соколов и додао да ће о томе ускоро бити снимљен документарни филм.

Соколов је изјавио да је Камероново путовање по Сибиру било “сумњиво” зато што у то време није било могућности да путује сам, пет година пре краја Хладног рата.

Он каже да је из поузданих извора сазнао да је “неко био с њим” у спаваћим колима са два лежаја.

Aналитичари Кремља спекулишу да изненадно објављивање ове информације представља покушај руских власти да изнесу руски став уочи објављивања књиге о Камерону бившег потпредседника Конзервативне странке лорда Ешкрофта.

Извор: Блиц Онлине