Прочитај ми чланак

Богохулно о исламу

0

islam-polumesec-dzamija-muslimani_660x330

Збирку текстова Славоја Жижека „Ислам, атеизам и модерност – нека богохулна размишљања“, објавила је „Академска књига“, у преводу Љиљане Матић.

Ангажовани филозоф експресно је реаговао после масакра у просторијама сатиричног листа „Шарли ебдо“, и у овој књизи тврди да критика исламског тероризма мора ићи упоредо с критиком либералне демократије:

 – Екстатични моменти париских манифестација јесу, наравно, тријумф идеологије: они су ујединили људе против непријатеља чије фасцинантно присуство моментално брише све антагонизме. Дакле, питање које треба поставити јесте: шта они замагљују? Која је њихова улога у замагљивању?

Требало би, наравно, недвосмислено да осудимо убиства као напад на саму суштину наших слобода и да их осудимо без икаквих скривених ограда (у стилу „Шарли ебдо је ипак превише провоцирао и понижавао муслимане“).

Требало би да одбацимо сва слична упућивања на олакшавајући шири контекст: браћа која нападају била су дубоко погођена ужасима америчке окупације Ирака (океј, али зашто онда нису напали неки амерички војни објекат уместо француског сатиричног часописа?),

Муслимани су на Западу дефакто једва толерисана и експлоатисана мањина (црни Африканци још и више, па ипак не учествују у бомбардовању и убијању) – пише Жижек.

Извор: Новости.рс