Прочитај ми чланак

ТAЈНУ ТИТA ЧУВA БЕЛИ ДВОР: Бизарни ритуал у подруму краљевског дворца

0

tito-gepard_blogshow

Као и сваки дворац у свету, и онај у елитном делу Београда има своје тајне. Не бисте поверовали шта се крије испод темеља ове значајне грађевине у српској историји…

Ко није посетио краљевски двор на Дедињу, резиденцију престолонаследника Aлександра ИИ и принцезе Катарине Карађорђевић, свако би треба то да учини, јер не виђа се често место где су се доносиле неке од најзначајнијих одлука у српској историји и где су боравили највећи државни функционери.

Као и сваки замак и овај на Дедињу има своје тајне, а једна од њих се налази у подруму овог здања. Не, није аждаја која бљује ватру, већ приватна биоскопска сала! То је иначе прва сала тог типа на Балкану, а можда и шире, јер није лако утврдити да ли је постјала још нека пре ње.

Биоскоп је грађен за краља Aлександра И Карађорђевића и његову породицу, током двадесетих година прошлог века, каже Aндрија Шошић, водич на Белом двору.

– Филмови су тада снимани у црно – белој техници, и неми, те је иза паравана био смештен клавир који је обезбеђивао музичку пратњу током пројекције – прича Aндрија.

Није уопште чудно што је краљевска биоскопска сала била зелене боје, а то потврђује и Aндрија.

– Филм је сматран нечим чаробним. Кажу да су и светла била зелена, а не само зидови. Сматрало се да тај контраст зелена – црно-беле слике, доноси још већу импресију док се гледа филм. Тако се стицао утисак да је заиста у питању нешто чаробно – истиче Aндрија.

kralj-aleksandar-karadjordjevic

Не може тачно да се процени колико дуго је краљ уживао у чарима филма, јер је 1934. године убијен у Марсеју, али познато је да је краљевкса породица до 1941. године имала прилику да прати филографију тог времена.

Завршетак Другог светског рата, довео је до једног новог полавља, у смислу становника Белог двора. Јосип Броз Тито био је велики филмофил, те је радо користио ову салу, иако није баш волео место на коме је некада живео краљ.

Занимљива је прича да је Тито чак и у овој сали демонстрирао моћ гостима, у смислу “зна се ко је газда”.

– Гости су увек седели доле, а маршал горе, на балкону! – каже Aндрија и додаје:

– За разлику од гостију који су филмове у овој, краљевској сали гледали седећи у фотељама испред платна, Тито је имао фотељу уздигнуту и удаљену од осталих. Прича каже да је Тито волео да позове председнике република и да њих смести да гледају филм док би их он посматрао са висине и гледао ко с ким прича, а ко не комуницира. Тако је извлачио закључке ко је у добрим односима, а ко се не подноси – прича Aндрија.

Краљица Елизабета је имала “посебан” третман. Једна анегдота каже да је приликом посете Београду, Тито одвео да гледају филм, и оставио је да седи сама доле, а Тито је седео на свом месту – изнад ње.

– Вероватно је реч о психолошком аспекту. Тито је хтео да покаже да је изнад свих. Данас нисмо сигурни да ли је ова прича тачна, али у Лондону, у њиховој архиви протокола, чувају податак да је Титу, када је узвратио посету Енглеској, скренута пажња на понашање – истиче Aндрија.

Биоскопска сала на Белом двору још увек је у функцији, а како седе гости, то је мање важно, важно је да краљевски биоскоп још увек ради.

Извор: Телеграф