Прочитај ми чланак

ПОЗИВАРИ ИЗ НАТО-а: На народу треба „још да се поради“

0

poster-majmun ne u nato i

Почетком фебруара 2013. црногорски премијер Мило Ђукановић је на 49. Минхенској конференцији пуним гласом, да чује цео свет, изјавио да без пуноправног чланства у НАТО-у његова земља једноставно не може да опстане.

Господин Ђукановић је одавно себи изабрао новог газду – САД. Данас Бела кућа одређује правила игре у савременом свету и уколико се не иде „америчким путем“ може се врло брзо наћи „на стрампутици“.

А власт је, како сви знају, волшебно чудо. Нико неће да је испусти из руку, макар водио државу дотле већ четврт века. Зато црногорској политичкој елити улазак у Северноатлантску алијансу представља последњи „колут за спасавање“. Наравно, подгоричка елита се труди да покаже и своју потпуну приврженост Бриселу.

Политичари који припадају Европској унији и НАТО-у, и то је природно, труде се да одговоре на исти начин: праве различите пи-ар акције у којима се Црна Гора подржава на њеном „тешком путу ка Алијанси“. Скоро сваког месеца неко из највишег руководства НАТО-а обавезно хвали Црногорце за њихову ревност. У томе се посебно истиче генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Он је почетком јула примио у свом бриселском штабу министре Игора Лукшића и Зорана Пажина.

Јасно је да је „главни позивар“ поново говорио да је остало да се притрпи још само мало, да се испуни још само неколико услова и да ће тада све бити о’кеј! Наравно – има неких малих потешкоћа – да се становништво у земљи брже убеди да „заволи Алијансу“, тако да се на референдуму за ступање у НАТО добије његово максимално одобрење.

За сада то баш не иде како би требало. Јенс Столтенберг је зато одлучио да у Црну Гору пошаље „групу за подршку“, састављену од министара за иностране послове Румуније, Мађарске, Пољске и Хрватске. Они су два дана дискутовали у Бару и резултат је био да са црногорском јавношћу треба „још да се поради“. Треба да се укључе и нови ресурси, медији, ТВ-канали, да се дода још мало пара и стручњака. Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто, коме је довољно његових проблема са мигрантима и изградњом „Орбановог зида“, ипак је дошао у Црну Гору да подржи Мила.

У интервјуу новинама „Побједа“ господин Сијарто је врло самоуверено изјавио да ће Подгорица званичан позив за улазак у Алијансу добити већ у децембру. Тако да је за Нову 2016.годину Брисел већ припремио своје поклоне.

Извор: Фонд Стратешке Културе – Борис Степанов