Прочитај ми чланак

МИРНИ ПРОТЕСТ У ЗАГРЕБУ И САРАЈЕВУ: Прекинути тишину о злочинима над Србима

0

oluja

Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) из Сарајева, у сарадњи са Центром за жене жртве рата – РОСА Загреб, организоваће у понедељак, 3. августа, у Сарајеву и Загребу получасовно стајање као знак сећања на злочине над Србима у војној акцији Хрватске војске под називом „Олуја“ 1995. године.

Из УДИК-а је саопштено да получасовна стајања почињу у 11.00 часова и да ће истовремено бити одржана испред зграде Амбасаде Хрватске у Сарајеву и на Тргу Бана Јелачића у Загребу.

Осим тога, стајања представљају мирни протест поводом хрватског државног организованог порицања злочина почињених у акцији „Олуја“.

УДИК ће упутити и отворено писмо председнику Хрватске Колинди Грабар Китаровић и још једном позвати на моралну и политичку одговорност према свим грађанима који живе у Хрватској.

Удружење сматра непримереним став Китаровићеве која у својим говорима отвара питања, те исказује емпатију према бошњачким жртвама злочина у Сребреници, а у истом моменту јасно и гласно се ставља у службу главног протагонисте негирања злочина над Србима у акцији „Олуја“.

– Ваше присуство комеморацији у Меморијалном центру „Поточари“ изгледа нам као добро прикупљање политичких поена на основу сребреничких жртава у оквиру ЕУ, а најављивање војне параде у Загребу и слављење „Олује“ као добијање унутрашњих поена – наводи се у писму.

Истиче се да је равнодушност према почињеном злочину највиши степен окрутности и да је то наставак политике зла која понижава жртве и продубљује јаз међу етничким заједницама у Хрватској, али и носи неповјерење у региону.

– Обраћамо Вам се јавно као најодговорнијој особи Хрватске са захтевом да јавно проговорите о злочинима Хрватске војске у акцији „Олуја“ и да прекинете политику ћутања над српским жртвама ове операције – наводи се у писму.

Подсећајући да се демократичност једне државе мери по правима мањина, у УДИК-у тврде да је Хрватска, нажалост, већину својих мањина протерала или им пак ускратила њихова права, а све је то војном парадом подржала и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

– Уколико будете игнорисали ове апеле и крик за правдом и истином, чините највећи злочин – злочин ћутања – закључује се у писму.

Подсећа се да је у акцији „Олуја“ погинуло и нестало 1.853 Срба, а протерано најмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Крајине.

Извор: СРНА, Србин.инфо