Прочитај ми чланак

КОШАРКА: Да ли менаџери руше Ђорђевића

0

djordjevicw640

Жустра реакција селектора репрезентације на хитан позив Сан Антонија центру Бобану Марјановићу могла би да се тумачи као упирање прстом у менаџера овог центра Миодрага Ражнатовића и његов бивши клуб Црвену звезду

Дух ријалитија, већ дуги низ година присутан на српској клупској кошаркашкој сцени, стиже тамо где никако није смео – у табор кошаркашке репрезентације, која се припрема за Европско првенство (5 – 20. септембар), које је квалификационо за Игре у Рију наредне године. „Случај Марјановић” прети да озбиљно наруши атмосферу у државном тиму и, уколико председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас хитно „не удари руком о сто” и не подели „пацке”, последице би могле да буду тешке по наш најтрофејнији спорт.

Бочни удари на брод који успешно води Александар Ђорђевић, слабији и јачи, присутни су откако је постављен за селектора, јер је јасно ставио до знања да ником неће дозволити да му се меша у посао, посебно истичући утицајне људе из наша два највећа клуба и најмоћније менаџере који су годинама уназад на видљив начин демонстрирали силу и утицали на састављање репрезентације. Ђорђевићев кошаркашки интегритет, појачан освајањем сребрне медаље на Европском купу у Шпанији лане, још више је ослабио утицај оних који имају, пре свега, финансијски интерес да вршљају по државном тиму, што их је очигледно натерало да промене тактику и методе.

Ђорђевићева жустра реакција на хитан позив Сан Антонија центру Бобану Марјановићу да напусти припреме репрезентације могла би да се тумачи као упирање прстом у менаџера овог центра Миодрага Ражнатовића и његов бивши клуб Црвену звезду.

Иако је тешко дубље пронићи у ове релације, није тајна да је Ражнатовић недавно прозвао Ђорђевића када је селектор обелоданио да због повреде Стефан Јовић неће моћи да игра на Евробаскету. Накнадно позивање Стефана Пота, коме је такође менаџер, прокоментарисао је на свом „Твитер” профилу: „Постоји тренер који објави списак од 24 играча, који потом скрати, и одлучи се за 18 и онда због повреде позове играча који није био у 24. И онда се сви запитамо чему служи списак од 24. Више него озбиљно! И то је ствар принципа! Велика љубав према румунској кошарци и давање истој примат над баварском питање је личног афинитета и то не треба коментарисати.”

Овде је асоцијација јасна. Ражнатовић се пита како је Пот могао да добије предност у односу на Мицића, чији је, такође, менаџер. Пар сати касније упутио је извињење: „Морам признати да су сви који су ми послали негативне коментаре у праву. Није моје да коментаришем потезе селектора. Грешка. Засметала ми је аномалија и реаговао сам импулсивно, што није у реду. Сви треба да дајемо подршку тренеру и играчима – поручио је Ражнатовић. Ђорђевић није реаговао ни на први ни на други „твит”.

И рад селектора је подложан анализи и критици, али јасно је ко, бар из моралног обзира, то не треба да ради. Са Ђорђевићевог ширег списка од Ражнатовићевих клијената отпали су Јокић, Мицић и Загорац, Лучић није позван, као ни Мицов, који је прошле године удаљен са припрема. На Крањској Гори, у трци за место међу 12 за Евробаскет остали су Дангубић, Милосављевић, Недовић, Пот и Симоновић. Званично још и Марјановић, који ће, нема сумње, бити и највећа жртва ове ујдурме, ма ко је изазвао.

Поред чињенице да је Велибор Радовић (тренер који је у страним медијима изјавио да је Марјановић играо финале плеј-офа са сломљеном ногом, која је наводно потакла људе из Сан Антонија да повуку дозволу за играње у репрезентацији) запослен у Црвеној звезди, још један детаљ могао би да укаже на „финансијску везу” коју је Ђорђевић поменуо.

Иако је Марјановићу истекао уговор са „црвено-белима”, како је 24. јула после скупштине клуба изјавио председник Небојша Човић, Сан Антонио је уплатио Звезди 625.000 долара на име обештећења и посебно се захвалио играчу и његовом менаџеру Ражнатовићу. Тим новцем, како је Човић рекао, скинута је забрана Фибе за довођење нових играча (БАТ). Радовић је, реагујући на Ђорђевићеву прозивку, истакао да je нападнут без доказa, да у Србији није странац јер има српски пасош, а ни клупски службеник, већ помоћни тренер у стручном штабу екипе која је освојила триплу круну и која има име и презиме.

Ко год и са каквим год мотивом да стоји иза „случаја Марјановић”, Кошаркашки савез Србије би морао то да истера на чистац, свим правним средствима. Репрезентација Србије је од државног интереса и са њом нема играња, без обзира на то колико су јаки „играчи” који љуљају Ђорђевићев брод.

(Политика)