Прочитај ми чланак

ЕКОНОМСКИ САВЕТНИК У ВЛАДИ СРБИЈЕ – БЕЗ СРАМА: ММФ ће одредити висину плата и пензија у Србији

0
Карикатура: Вечерње новости - Горан Дивац

Карикатура: Вечерње новости – Горан Дивац

Економски саветник у Влади Србије Владимир Круљ изјавио је данас да повећање плата и пензија зависи од договора са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Круљ је најавио да ће онима, којима су плате биле смањене, бити враћене у домену, који буде предмет договора са ММФ-ом, а онима којима нису плате смањиване, биће повећане и додао да је реч „о категорији од неких 60 одсто становништва“.

Круљ је на РТС-у рекао да су „наша пролазна времена јако добра, много боља него што је то било иницијалним планом предвиђено“.

Када је у питању дефицит буџета, резултат је многи бољи него што је био планиран, јер је практично уштеђено 650 милиона евра на нивоу од пола године, истакао је Круљ и подсетио да је иницијалном фискалном консолидацијом било планирано да 500 милиона евра буде уштеђено на нивоу целе године.

Постоји одговорна социјална политика која покушава да тај позитиван ефекат буде омогућен што већој категорији становништва, пре свега онима који су у овом тренутку у лошијој ситуацији од осталих, казао је Круљ.

Круљ је указао да су ММФ и Светска банка конзервативне институције и да разговор са њима представља врсту јасног договора са прецизном утврђеним критеријумима.

Круљ је најавио да ће нови закон о пореклу имовине бити у складу са европским тенденцијама и да ће држава успоставити инструменте који представљају одговорност према буџету и грађанима Србије како би се водила одржива економска политика.

Извор: Танјуг