Прочитај ми чланак

РУСИЈИ не треба Украјина

0

putin  i vrhovni savet jpg

Сведоци смо краја једног у Пољској врло популарног мита, према којем „независна“ Украјина значи да Русија више никад неће бити „велика сила“, да ће њена „империјална идеја“ нестати. Но, присталице Јержи Гједројца и његове теорије изгледа да у тај мит верују и данас.

У исти мит верују и противници пољске политике коришћења Украјине против Русије. Када је Роман Дмовски то рекао јесте био у праву. Пилсудски је 1920. играо на украјинску карту и дигао огромне снаге, али једино што је успео је да уједини „црвене“ и „беле“, и да једва независну пољску државу доведе скоро до слома и уништења.

Данас са сигурношћу можемо рећи да је теза да Русија без Украјине не може бити јака само мит. Украјина није „руска“ од фебруара 2014. године, сада је „америчка“. И? Да ли је Русија изгубила штогод на међународном значају? Је ли политички и економски пропала. Није, већ сасвим супротно. Русија је бранећи се од геополитичких маневара Вашингтона стекла нове савезнике, нова тржишта, ојачала је и на унутрашњем плану, политички и морално. Русији не треба Украјина, односно не треба јој стечајна маса преостала од украјинске државе.

Русија је брзо схватила да главни циљ кијевског пуча није свргавање Јануковича, већ да је то само први корак ка укидању њеног утицаја на Криму и протеривања Црноморске флоте из Севастопоља.

Казимир Војчицки, представник секте Гјердројца, у једној радио емисији почетком 2014. године је ускликнуо да би удаљавање Крима од утицаја Русије била „геополитичка Коперниканска револуција“. Због тога је Москва одлучила да делује и свој циљ је постигла – безболно је увела Крим унутар својих граница. Читав сложени план Америке срушио се као кула од карата.

Русија не жели да припаја друге територије, не жели да припоји ни Донбас – потребан јој је као колац у срцу Украјине, исто оно што је требало да буде Крим, само у обрнутом смислу.

Аутор: Јан Енгелгард
Изворни текст на пољском: Mysl Polska
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО