Прочитај ми чланак

ПУТ ДРОГЕ: Србија је изузетно важна за амерички ФБИ

0

fbi objet24-1

Наше кадрове, нарочито у области истрага, форензике, прикупљања и обраде доказа обучаваће амерчки ФБИ који ускоро отвара канцеларију у Београду.

Питање је дана када ће амерички Федерални истражни биро (ФБИ) отворити сталну канцеларију у Београду, оцењује др Жељко Никач, професор Криминалистичко-полицијске академије (КПА) у Београду.

– Као транзитна земља на путу дроге, Србија је изузетно важна за ФБИ. Они ће обучавати наше кадрове, нарочито у области истрага, форензике, прикупљања и обраде материјалних трагова и доказа, али њихов главни интерес је да буду овде присутни. Велики проблем САД је тероризам и зато је за ФБИ веома важна балканска рута наркотика, јер се новцем од дроге финансира тероризам – каже професор Никач, бивши помоћник начелника Управе полиције.

О нападу на премијера Вучића

– Полицијска сарадња са Босном је увек била добра, али Босна има два ентитета и дистрикте и проблем је што они сами изнутра немају добру сарадњу. Атмосфера линча била је припремана данима, али мислим да је добро је што је премијер Вучић отишао у Поточаре. Показао је велику храброст и ставио главу у торбу. Међутим, он мора да поштује информације безбедносних служби и стандарде струке – наводи професор Никач поводом недавног напада на премијера Александра Вучића у Поточарима.
Са безбедносног аспекта недопустиво је да спомен-комплекс има интерно обезбеђење.
– Спољни прстен обезбеђења, коју држи полиција Републике Српске, је одлично функционисао, али унутрашњи прстен је заказао. Тај спомен-парк је екстериторијалан, као амбасада, што је просто невероватно. Ако је то већ тако, онда мора да има одличну полицијску заштиту, а не приватно обезбеђење. Није ми јасно како је допуштено да служба протокола води штићену личност кроз разјарену масу – каже др Жељко Никач. Он напомиње да је премијерово обезбеђење одлично реаговало и показало велику храброст.

Он подсећа да је директор ФБИ Џејмс Коми боравио недавно у Београду када се састао са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем.

– Србија је прошле године склопила споразум о отварању канцеларије ФБИ у Београду. Овај биро је преузео обавезу да школује наше кадрове. У Београду већ постоји канцеларија Министарства правде САД, која је помогла у обуци наших прикривених иследника. Они су се већ одлично показали у раду на терену, на пример у случају групе наших полицајаца који су били умешани у трговину људима – каже професор Никач, који је управо објавио монографију „Међународна полицијска сарадња”, у издању Криминалистичко-полицијске академије.

– У међународној полицијској сарадњи данас је најважнија размена информација. Захваљујући тој размени и техници контролисане испоруке, српска полиција је недавно ухапсила бразилског држављанина који је на београдски аеродром слетео са 8,5 килограма кокаина – каже др Никач.

Србија има споразуме о полицијској сарадњи са свим суседним земљама, али и са Русијом, Израелом, Кипром, Аустријом, Италијом, Грчком и Швајцарском. Некада за добру сарадњу није ни неопходан писани споразум.

– Са Кином немамо споразум, али имамо економску и војну сарадњу, тако да је случај „кантримен” успешно решен изручењем Марка Милићева прошлог лета из Кине, на основу потернице коју је расписала Србија. То је била рутинска ствар за земљу од милијарду и по становника – каже др Никач.

У земљама ЕУ примењује се „европски налог за хапшење и предају”, са каталогом од 32 тешка кривична дела за која се осумњичени изручују по уређеној процедури. Међу тим делима су трговина људима, тероризам и сви облици организованог криминала.

– Као модел сарадње земаља у нашем региону предложен је истоветан „балкански налог”. Очигледно има проблема са црвеним потерницама и поступком екстрадиције, који дуго траје, нарочито када је реч о окривљенима за ратне злочине, јер се неки од њих изручују земљама које их траже, а неки не. За Насера Орића је у Босни из фиоке извађена стара истрага само да га не би изручили Србији, али је Драган Васиљковић изручен из Аустралије Хрватској, иако она није ни подигла оптужницу – наводи професор.

Иако није чланица ЕУ, Србија има са Европолом споразуме о стратешкој и оперативној сарадњи, што је веома важно за истраге, јер Европол има конвенцију која се односи на размену ДНК података међу државама.

– Они су од изузетне важности, јер се помоћу биолошких трагова лако могу наћи починиоци кривичних дела који су побегли у другу државу, тако су расветљена и веома тешка кривична дела – каже др Никач.

Србија се може похвалити савременим Националним криминалистичко-техничким центром у Београду, који има одличну базу ДНК података и добре истражитеље, обучаване у иностранству, а Одељење за борбу против високотехнолошког криминала је одлично кадровски оспособљено, али има доста скромне техничке и друге услове за рад – истиче наш саговорник.

Добру регионалну сарадњу имамо посредством СЕЛЕК центра у Букурешту, који води и финансира САД. ФБИ има своје академије у Букурешту и Будимпешти, где се обучавају и наши полицајци. Србија има официре за везу и у Русији и у САД.

– Са Русијом имамо врло добру сарадњу. Тамо има доста наших радника, а руска мафија долази овде и има путеве ка Црној Гори, који су за нас веома важни – каже др Никач, који подсећа да је наша земља један од оснивача Интерпола.

Извор: ПОЛИТИКА