Прочитај ми чланак

Нови шкотски референдум

0

eu

Некадашњи шкотски премијер и доскорашњи лидер Шкотске националне партије Алекс Салмонд, изјавио је како други референдум о независности Шкотске представља „неизбежност”.

Већ дуже времена траје незадовољство становника Шкотске због политике британског премијера Дејвида Камерона, који их је једноставно слагао. Недељу дана пред референдум 18. септембра 2014, када се „ломио“ резултат, влада из Лондона је гарантовала грађанима Шкотске широку аутономију, само да одбију референдумско осамостаљивање. Одмах после референдума, на ово се заборавило.

До данас, од широке аутономије није било ништа.

Резултат парламентарних избора у Шкотској, на којима је Шкотска национална партија освојила скоро сва места, показатељ је порасти незадовољства грађане Шкотске према Лондону. Поред тога што их је Лондон слагао, Алекс Салмонд наводи још два разлога због којих треба поновити референдум. Први је питање односа према ЕУ. Док је у Енглеској неизвесно како ће се прича о „ЕУ-референдуму“ завршити, у Шкотској је убедљива већина за останак у ЕУ. Као трећи разлог он је поменуо мере штедње. „Различит став по питању мера штедње између Шкотске и Енглеске, посебно у социјалном смислу, још је једна ствар која окреће развој ситуације у правцу референдума”, нагласио је Салмонд.

Према њему, остаје само да се утврди датум одржавања референдума.

За Лондон ће ово бити прави тест демократије. Камерон је у септембру 2014. славодобитно саопштио како су Британци показали свима на свету шта је демократија. Испоставило се, међутим, да је референдум одржан у недемократској атмосфери и да се Лондон служио лажима како би окренуо резултат у своју корист. Због тога Шкоти сада траже поправни испит. И за њихове бираче, али и за британску демократију.

(ФскСРБ)