Прочитај ми чланак

„КОСОВО НЕ МОЖЕ У УНЕСКО без гласова (Вучићевих) Срба“

0

Skupstina Kosova poslanici

Чланство Косова у Унеску није могуће без подршке Срба на КиМ у шиптрско-окупаторском парламенту, изјавила је бивши посланик у шиптарско-окупаторској Скупштинина Космету Рада Трајковић.

Према њеним речима, то није могуће ни према према окупаторском Уставу и правним обавезама које је Приштина преузела из плана Мартија Aхтисарија

Иако чланови 17 и 18 Устава Косова предвиђају усвајање међународних уговора и учлањење у међународним организацијама, члан 81 изричито каже да се закони које се односе на заштиту културне баштине, образовање и језике сматрају од виталног значаја и да је за усвајање таквих аката потребна већина гласова посланика из редова мањинских група поред већине гласова албанских посланика, објаснила је Трајковић за лист „Данас“.

Према њеном мишљењу, јасна је намера окупаторско-шиптарског устава да о питању културне баштине, образовања и језика, окупаторске власти и албански посланици не могу да доносе законе без учешћа и гласова косметских Срба.

“Устав Унеска се бави управо овим питањима, тако да би његова ратификација у Скупштини Косова без већине гласова посланика из мањинских заједница била директно кршење слова и духа окупаторско-шиптарског Устава , нагласила је она.

Према њеним речима, „члан 143 косовског Устава обавезује шиптарске власти да раде у складу са свим одредбама Свеобухватног предлога за решење статуса Косова из марта 2007, које се истим чланом даје преимућство над свим другим окупаторским правним актима Косова“.

Трајковић је за лист „Данас“ цитирала Aнекс пет Aхтисаријевог плана којим је предвиђено да „власти Косова морају да се консултују са Српском православном црквом (СПЦ) у вези с било каквим активностима које би промовисале српско православно наслеђе у туристичке, научне, образовне или друге јавне сврхе“.

„То значи да власти у Приштини не могу самостално, без консултације са СПЦ, да предузимају било какве потезе који се односе на српско верско и историјско наслеђе, попут чланства у Унеску. Јасно је да чланством у Унеску Косово намерава да добије афирмацију своје самопроглашене државности“, навела је Трајковић.

Међутим, како је нагласила, то чланство Косово не може да постигне легалним путем чак ни према свом Уставу без гласова српских посланика у шиптарско-окупаторском парламенту, нити би могли на законит начин да предузимају било шта везано за српско наслеђе у Унеску без консултације са СПЦ.

„Тај однос приштинских власти према сопственом закону биће много меродавнији тест државности од пријема у било каквој међународној организацији“, нагласила је Трајковић.

На питање какве би последице могло да има одбијање српских посланика да ратификују евентуалну одлуку Унеска о пријему окупаторске квази државе Косова у ову организацију УН, она одговара да их српско бирачко тело није бирало да раде на промовисању Птиштине у међународним организацијама.

„Питање свих питања је да ли би више икада били изабрани, ако би тако нешто подржали“, рекла је Трајковић и додала да је опште познато да Срба нема у окупаторско-шиптарским дипломатским представништвима у свету управо због неповерења косметских Aлбанаца да неће промовисати квази шиптарску независност на Космету.

Извор: Танјуг/Данас.рс