Прочитај ми чланак

ФИБА избацила Русе са Еуробаскета!

0

ruski kosarkasi

Како јавља руски „Спорт експрес“, у канцеларију Кошаркашког савеза Русије (РФБ) стигло је писмо из ФИБА о одлуци да се све руске селекције до даљњег искључе са међународних такмичења, укључујући и мушку сениорску репрезентацију која је требало да наступи на овогодишњем Еуробаскету.

Деловало је некима можда превише неозбиљно када су из Кошаркашког савеза Србије читавог лета упозоравали да се ФИБА не шали када прети избацивањем националних федерација са њених такмичења, што је било актуелно све док се није формирала нова регионална лига, али је пример са Русима показао да се светска кућа кошаке (више) не шали.

Када је реч о њеном најновијем решењу, оно је засновано на, сада већ двогодишњем расколу у РФБ, које је дошло и до руских судова. И, иако је суд у Москви 18. јуна ове године наредио руској кући кошарке да у року од 60 дана одржи седницу Скупштине и изабере председника и извршни одбор, јер је претходан избор проглашен нелегитимним, то није помогло. Јер, никакве промене се, изгледа, не дешавају у руској кошарци, оштро подељеној између два табора.

У писму ФИБА се, поред осталог, наводи да је „ситуација толико напета, да је достигла неприхватљиву тачку у којој се стара управа (и поред уверења послатих на адресу ФИБА) и даље меша у рад организације и, штавише, подрива ауторитет вашег Савеза. У исто време, никакве праве промене нису се десиле, јер изгледа да ниједна страна, ни стара ни нова, не показују намеру да се дође до јединства и стабиности. У складу са тим, а како је најављено писмом Централног борда ФИБА од 22. јула, Извршни комитет ФИБА је одлучио да искључи Руску кошаркашку федерацију. Ово се неће односити на ваше тимове који се тренутно такмиче (у млађим категоријама, као ни на на јуниорке које ове седмице почињу са учешћима на шампионату Европе. Ипак, желимо да покажемо добру вољу и позивамо вас, и поред искључења ваше федерације да нам се придружите на састанку Централног Бироа ФИБА у Токију 8. и 9. августа, како бисте нам објаснили ситуацију и пружили нам прилику да укинемо ову санкцију“.

Писмо су потписали председник ФИБА Хорасио Мураторе и генерални секретар Патрик Бауман.

Русија је, на предстојећем Еуробаскету који од 5. до 20. септембра организују четири државе, сврстана у групу А са Босном и Херцеговином, Француском, Финском, Пољском и Израелом.

(Спорт Блиц)