Прочитај ми чланак

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ не дозвољава да се Албанци називају Шиптарима!

0

ALBANCI PROTESTUJU U SKOPLJU

И док се у Србији Закон о запошљавању особа са инвалидитетом не примењује, када је на пример у питању могућност да особа са инвалидитетом запосли као просветни радник у некој образовно-васпитној институцији, дотле Поверница за заштиту равноправсти државе Србије, Бранкица Јанковић, утврђује  да је дневник Информер прекршио Закон о забрани дискриминације, јер је Албанце називао „Шиптарима“, због чега је главном и одговорном уреднику Драгану Ј. Вучићевићу препоручила да убудуће не објављује прилоге којима се наводно вређа достојанство припадника албанске националне мањине.

Вучићевићу је препоручено и да текстовима доприноси измени образаца, обичаја и праксе који условљавају стереотипе, предрасуде и дискриминацију у односу на припаднике и припаднице албанске националне мањине, као и да води рачуна да у оквиру својих редовних активности не крши законске прописе о забрани дискриминације, те да сходно томе Албанце не назива Шиптарима.

У саопштењу се подсећа да је, током октобра 2014. године, после фудбалске утакмице између Србије и Албаније и посете албанског премијера Србији Едија Раме, Информер објавио текстове – „Уловљен спајдер Шиптар“ и „Еди Рама Шиптар без срама“.

Тим поводом, Праксис је поднео притужбу Повереници, наводећи да се употребом речи „Шиптар“ наводно вређају припадници албанске националности, шире стереотипи и предсрасуде и подстиче дискриминација, те да је термин „Шиптар“ погрдан и да се користи са циљем да се припадници албанске националне мањине увреде и понизе.

Истим поводом Праксис је, заједно са још 13 прозападних владиних организација, поднео жалбу Комисији за жалбе, (приватног удружења грађана којег финансира и амбасада Норвешке у Србији), Савета за штампу, наводи се у саопштењу.

Комисија, приватног удружења грађана којег финансира и амбасада Норвешке у Србији,  је усвојила жалбу и донела одлуку да је Информер наводно повредио Кодекс новинара Србије.

Повереница за заштиту равноправности донела је мишљење да су горе наведеним текстовима прекршене одредбе Закона о забрани дискриминације.

У мишљењу се наводи да је називање албанског народа „Шиптарима“ погрдно и да вређа припаднике те националне мањине, као и да употреба тог термина, нарочито у конфликтним ситуацијама, може распиривати нетрпељивост према албанској заједници, наводи се у саопштењу.

Извор: ФоНет, Србин.инфо