• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ПАЗИТЕ, УДАРАЈУ ПО ЏЕПУ! Ћириличне патроле крстаре Србијом и терају на суд!
Прочитај ми чланак

ПАЗИТЕ, УДАРАЈУ ПО ЏЕПУ! Ћириличне патроле крстаре Србијом и терају на суд!

0

piši ćirilica -790x451

Група грађана окупљени око „Српског Удружење Ћирилица-Београд” решила је да организује ћириличне патроле по Србији у циљу да се на овај начин приморају  државни ограни Србије да буду агилнији и професионалнији, када је у питању примена Закона о употреби службеног језика и писма, којим се тачно дефинише где је стрикно обавезна употреба ћирилице као јединог службеног писма.

Ћириличне патроле су пре свега формирано зато што на јавним местима ћириличних натписа скоро и да нема, а у уместо њих, противно законима државе Србије, стоје натписи на латиници и све чешће на енглеском алфабету.

Чириличне патроле су већ кренуле на терену и за сада су завршене 5 пријаве:

1. Заштитнику грађана због паркинг табли у Београду, тј ћутања Секретаријата за саобраћај дуже од 60 дана, са захтевом да донесе препоруку  граду да промени табле
2. Државној лутрији Србије због апсолутног кршења закона баш у свему.
3. Градском заводу за хитну помоћ због масовног кршења закона
4.Апексу због електронских дисплеја на возилима ГСП
5. Републичком фонду за здравствено осигурање због коришћења базе осигураника на латиници, чиме се сви извештаји о осигураницима у земљи у болницама,апотекама,домовима здравља штампају као у бази без обзира на вољу особља.

Апелује се да се и остали становници Србије, којима је стало да Србија буде уређена као правна држава, придруже акцији, самоорганизују ћирилићне патроле и изласком на терен, на основу чињеничног стања, покрену пред надлежним судовима поступке због непоштовања Закона о употреби службеног језика и писма.

Такође, заинтересовани се могу обратити и „Српском Удружењу Ћирилица-Београд” на мејл – [email protected] – које је и покренуло ћирилићне патроле, те да на тај начин дају свој ефикасан допринос у борби за очување ћириличног писма.

Извор: СРБИН.ИНФО