Прочитај ми чланак

НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРБЕ: И даље без суда за злочине ОВК

0

dos-ovk

Специјални суд за злочине Ослободилачке војске Косово, како ствари стоје, ни ове седмице неће доспети на дневни ред окупаторско-шиптарског парламента, упркос тврдњама владајуће коалиције да имају више него довољну подршку посланика за формирање овог трибунала, пишу приштински медији.

Председник окупаторско-шиптарске скупштине у Приштини, Џавит Халити, рекао је да формирање специјалног суда није на дневном реду заседања у четвртак, наводећи да је председништво окупаторског парламента спремно да ту тачку стави на дневни ред када год то затражи шиптарска влада.

Кључни човек у овој окупаторској влади Исе Мустафе, председник Демократске партије Косова Хашим Тачи, чврсто је обећао западним дипломатама да ће суд бити формиран пре августовске паузе у раду парламента, али се сада чини да ће то обећање тешко испунити, пре свега због захтева неколицине посланика да се у раду суда гарантују „правичност и транспарентност“.

Тачијево обећање, суштински, производ је огромног притиска Запада, чији су званичници упозорили Приштину да ће, у случају да суд не буде формиран у Приштини, подржати Русију у настојањима да се трибунал оснује под капом Савета безбедности УН.

Иако је Тачи претходних месеци био један од главних промотера формирања суда, читав низ западних посматрача, укључујући и представнике међународних организација за заштиту људских права, тврди да је некадашњи политички лидер ОВК, у ствари, највећа сметња новом трибуналу, штитећи на тај начин „себе и најближе сараднике“.

Извор: Курир