Прочитај ми чланак

ДРУГОСРБИЈАНЦИ ОПТУЖУЈУ: „Црква крстом изнад Краљева показује моћ“

0

krst 1-03

Црква изградњом великог крста изнад Краљева жели да материјализује своју моћ и покаже колико је важна, наводи социолог Владимир Вулетић за вести Б92

„У свету има много оваких примера, треба рећи да је у последњих неколико деценија ова појава раширена. Повезао бих је са нечим што је везано за промену духа времена где религија преузима примат коју је некада имала социјалистичка идеологија“, наводи Вулетић.

Према његовим речима, ти крстови подећају на сва она места на којима су некада биле велике петокраке и натписи „Тито“ које сте могли да видите на сваком брду.

„Свако време има своје симболе, ово не изненађује“, додаје Вулетић.

На констатацију да одређени грађани истичу да постоје и потребније које би у Краљеву требало изградити, Вулетић истиче да је полемика управо у томе.

„Оправданост несумљиво постоји, верницима сигурно прија што ће изнад Краљева, или било где другде, бити постављен овакав крст. Међутим, ту су и они који сматрају да постоје друге потребе које треба задовољити, оне материјалне“, наводи Вулетић.

Наводећи да свако има право да донира, социолог истиче да људи имају и други проблем, чињеницу да је увек реч о великим крстовима.

„Црква се иначе повезује са врстом скромности, а овакви симболи одударају од тога. Реч је о томе да је црква данас једна од угледних и значајних организација и она на овај начин материјализује своју моћ“, закључује Вулетић, додајући да не чуди што црква жели да покаже колико је важна.

(Б92)