Прочитај ми чланак

НАЈНОВИЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ: ГМО соја убица таложи формалдехид у вашем телу

0

GMO soja

Само патолошки болесне мајке би храниле своју породицу формалдехидом. Али то је оно што стотине милиона породица у незнању раде широм света сваког дана.

Одличан нови научни експеримент, о коме је рад објављен у часопису Пољопривредне науке, доказао је да конзумирање генетски модификоване соје ствара кумулативни токсични ефекат: нагомилавање формалдехида у телу, заједно са драматичним смањењем специфичног антиоксиданса који је неопходан за детоксикацију ћелија. За људе или животиње, узимање ГМО соје је једнако испијању отровног коктела.

Истраживање је водио Др В.А. Шива Ајадурај, системски биолог са МИТ-а, који је користио Цитосолв, нови метод за обједињавање 6497 лабораторијских налаза из 184 научних институција у 23 земаља.Истраживања су открила да у ГМО соји и сојиним производима постоји драматично нагомилавање формалдехида, познатог као карциноген класе 1, и знатно смањење глутатиона, антиоксиданса неопходног за чишћење ћелија од отрова. Није добро…

Истраживања су хитно позвала на рекалибрацију свих процедура тестирања безбедности ГМО соје за људску и животињску употребу у САД и ЕУ. Откриће је објављено у часопису Агрикултурне науке. Коришћене су модерне методе системске биологије за рачунање како би се октрило да ли генетски модификована соја ствара знатан поремећај нивоа формалдехида, познатог карценогена, и глутатиона, важног антиоксиданса неопходног за ћелијску детоксикацију. Група доктора и научника је проучавајући Ајадурајева истраживања приметило, “Рачунска истраживања показују значајну разлику у концентрацији формалдехида и глутатиона у генетски модификованој соји. Ове разлике у концентрацијама могу изазвати штетне биолошке утицаје.

Резултати откривају како мала, једина ДНК може створити велике, непредвидиве и системске пертурбације равнотеже молекуларних система. У светлу тих промена, јасно се може рећи да ГМО и не-ГМО нису увек суштински еквивалентни.”

Суштински еквивалентни?

Како Администрација САД-а за храну и лекове (ФДА), агенција одговорна за гарантовање безбедности хране, тренутно тестира ГМО семена пре него што их прогласи безбедним за људе? Они их уопште не тестирају. Никако? Како то може бити?

Председник САД-а Џорџ Буш имао је у Белој кући 1992. састанак иза затворених врата са највишим руководством Монсанта, највећим светским ГМО преносиоцем и творцем најбоље продаваног средства против корова. На том састанку у Белој кући Буш се сложио са захтевом Монсанта да не постоје независни владини тестови безбедности ГМО семена. Председник Америке је пристао да уведе такозвану Доктрину суштинске еквиваленције као једини “тест”, заснован на резултатима из Монсанта и других ГМО компанија.

Који критеријум владине агенције примењују на ГМО производе под Доктрином суштинске еквиваленције?

Једноставно, они упоређују да ли ГМО кукуруз личи на не-ГМО кукуруз, да ли исто мириши и имају исти укус… Једноставно, не постоје безбедносни и здравствени тестова америчког одсека за пољопривредно здравље. То би сугерисало да Монсанто и други ГМО пољопривредни гиганти не желе јавно тестирање њихових ГМО производа из добрих разлога. Имају нешто врло ружно да сакрију.

Од 1992. Преко 4 различитих председника – Буша сениора, Клинтона, “Бебе” Буша, Обаме – Доктрина о суштинској еквиваленцији никада није промењена. Како би се осигурао, Монсантов некадашњи потпредседник Мајкл Тејлор проглашен је за заменика комесара за храну и то од стране председника Обаме. Тејлор има дугу каријеру прикривања Монсанта. За време предсеника Буша Сениора 1991.

Тејлор је био заменик комесара за политику и тада је потписао обавештење које је гласило да млеко од крава које добијају Монсантове хормоне раста не мора да има ознаку као такво. Такође је коаутор изјаве о генетски модификованој биљној храни која је довела до Монсантове жељене Доктрине о суштинској еквиваленцији.

Доктор Реј Седлер, некадашњи научник у агенцији за заштиту средине у Америци, коментаришући нова истраживања, нагласио је: “Откриће Ајадураја открива нову молекуларну парадигму повезану са генетским инжењерингом која ће захтевати истраживања да би се сазнало зашто и колика је концентрација формалдехифа и глутатиона и које су друге ћелијске хемикалије важне за здравље људи и животиња промењене.”

Седлер је наставио: ”Формалдехид је познати канцероген класе 1. Његово повећано присуство у соји проузроковано генетским инжењерингом је алармантно и заслужује пажњу и акцију ФДА и Обамине администрације. Соја се гаји и конзумира широм САД, укључујући производе за бебе, а 94% соје која се овде узгаји је генетски модификовано.”

Формалдехид се користи као дезинфекционо средство. Такође се користи за чување биолошких узорака као и за балсамовање. Често се користи као лак за нокте. У септембру 2007. Европска унија је забранила коришћење формалдехида због канцерогених особина укључујући балсамовање. Сада га становници ЕУ и животиње уносе приликом конзумирања ГМО соје. Већина стоке и свиња у ЕУ данас користи генетски модификовану соју.

Да нагласимо, због Доктрине о суштинској еквиваленцији коју је одобрио Буш на захтев Монсанта 1992, скоро 100% све соје узгојене у САД су ГМО и стварају висок ниво птровног формалдехида у телима људи и животиња.

Америка је данас светски лидер у производњи и извозу соје која се широм света користи у “високопротеинским” мешавинама за исхрану животиња или за директну исхрану људи. Други највећи узгајач соје, Аргентина, још од корумпираног председника Карлос Менема је дала Монсанту ексклузивна права за узгој соје, те је сада 100% ГМО. Трећи највећи произвођач Бразил има 85% ГМО соје.

Ово значи, једноставно речено, да ако сте један од стотине хиљада у ЕУ, САД или чак Кини који користи соју или као замену за млеко или као храну, једете супстанцу која нагомилава формалдехид у вашем систему и истовремено смањује неопходну производњу антиоксиданса који нам треба за чишћење ћелија.

Упутница

http://journal-neo.org/2015/07/27/a-killer-diller-gmo-soy-makes-formaldehyde-in-our-gut/

(Србин.инфо превод Маја Орлић)