Прочитај ми чланак

AМНЕСТИ ИНТЕРНЕШНАЛ ИЗ ЛОНДОНА: Забринути смо због исељавања Рома у Београду

0
Фото: Бета

Фото: Бета

Организација Aмнести интернешнал, са седиштем у Лондону, изразила је забринутост што су ромске породице у Београду поново изложене ризику принудног исељавања.

Како наводе, очекују да ће такве акције бити обустављене.

Aмнести интернешнал наводи да се тиме доводи у опасност поштовање људских права више десетина ромских породица.

„Недавне акције општинских власти у Београду (Земун и Нови Београд) доводе у питање посвећеност владе и градских власти да испуне своје обавезе у спречавању принудног исељавања, чиме се доводи у опасност поштовање људских права више десетина ромских породица“, наводи се у саопштењу AИ.

Подсетивши на недавне покушаје исељавања Рома из неформалних насеља у Земуну у насељу „Грмеч“ и Новом Београду у блоку 72, AИ је позвала градске власти Београда и владу да обустави такве акције и гарантује право на адекватан смештај свим погођеним породицама.

У саопштењу се додаје да се AИ, тим поводом, писмом јуче обратила потпредседници Владе Србије Зорани Михајловић.

Према међународним стандардима, та обавеза се односи на све нивое власти, укључујући и градске и општинске, наводи AИ.

„AИ сматра принудно исељавање ромских породица из блока 72 и насеља ‘Ратко Митровић’ значајним кораком уназад у односу на ограничен и постепени напредак који је Србија начинила у правцу обезбеђивања права Ромима на адекватан смештај“, каже се у саопштењу AИ.

Осим тога, AИ је указао да је упознат са корацима које је преузела Влада Србије успостављањем Радне групе задужене за израду нацрта закона којим би се забранило принудно расељавање и установиле смернице којима би се обезбедило да свако будуће расељавање буде спроведено у складу са међународним стандардима, наводи се у саопштењу.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је пре четири дана да ће решавање проблема нелегалних објеката и процес расељавања неформалних ромских насеља (евикција) бити уређен прописом на чијој изради већ ради Радна група формирана на иницијативу министарке Зоране Михајловић.

Ово питање биће један од елемената нове Стратегије за унапређивање положаја Рома, чије се усвајање очекује у септембру, а у чију израду су укључене све релевантне државне институције, међународни експерти и представници ромске националне мањине у Србији.

Извор: Танјуг