Прочитај ми чланак

Шиптари одузимају возила са таблицама које носе ознаке КМ, ПР, ГЛ, УР и ПЗ

0

policija-siptari

Грађани са севера Косова протестовали су данас у месту Рударе код Звечана због одлуке власти у Приштини да се од вечерас на административним прелазима централне Србије и Косова одузимају возила са таблицама које носе ознаке градова КМ, ПР, ГЛ, УР, ПЗ.

Грађани су се потом упутили на амнистративни прелаз Јариње, а са њима је био и градоначелник Звечана Вучина Јанковић који је казао да је разлог окупљања неслагање са одлуком Приштине о таблицама, а да је његова дужност, као градоначелника да буде присутан на скуповима где се год окупља народ у општини Звечан.

„То са таблицама је кршење бриселског споразума јер у њему не стоји да је постигнут договор око таблица, већ само око осигурања“, рекао је Јанковић.

У Регионалној Косовској полицији Север, како је незванично речено агенцији Бета, нису добили упутства за спровођење ове одлуке из Приштине, али су навели да је допис стигао у пограничну полицију Косова.

Грађани ће највероватније моћи да се и даље несметано крећу преко административних прелаза између централне Србије и Косова.

ПРИШТИНА – Председавајући делегације Косова у разговорима о укидању осигурања за возила између Косова и Србије Рахим Пацоли изјавио је да сутра ступа на снагу споразум којим се за улазак моторних возила у Србију и Косово не плаћа посебно осигурање.

Преговарачки тим Косова је 14. јула саопштио да ће крајем месеца почети примена договора Приштине и Београда о укидању плаћања осигурања за возила, односно о међусобном признавању полиса осигурања.

Споразум Београда и Приштине о слободи кретања из 2011. године, регулисао је пролазак људи и возила преко прелаза, међутим, није договорено међусобно признавање полиса осигурања, што је грађанима представљало додатни трошак.

Договором од 23. јула ове године, предвиђено је увођење зелених картона, чиме би се умањили трошкови. По речима шефа приштинског техничког тима за осигурање возила, Рахима Пацолија, возила с регистарским ознакама Косова моћи ће несметано да саобраћају на територији Србије.

„Многи грађани Косова имају КС таблице и то је у реду, јер су те таблице део договора са српском страном о слободи кретања, и то је потврђено последњим договором. Важеће су и таблице КС и РКС, грађани који имају важеће осигурање слободно ће моћи да се крећу“, рекао је тада Пацоли за Радио-телевизију Косово 2.

„Косовска министарка за дијалог са Београдом“ Едита Тахири је рекла да се очекује убрзање чланства Косовског бироа у Савет бироа зеленог картона. У том случају ц́е бити решено питање тарифа и косовски грађани ће моћи да са косовским полисама осигурања путују широм Европе.

(Бета)