Прочитај ми чланак

АЛБАНСКЕ УБИЦЕ ЈОШ НА СЛОБОДИ: 16 година од убиства српских жетелаца

0
Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

У селу Старо Грацко, код Липљана, данас ће бити обележено 16 година од злочина када су из заседе на њиви убијено 14 жетелаца спрске националности.

Албански починиоци су до данас остали непознати.

Тим поводом у селу Старо Грацко биће одржан парастос који ће служити владика рашко призренски Теодосије а потом и помен жртвама пред спомен плочом на школи у центру села. Обележавању годишњице злочина присуствоваће и представници Канцеларије за Косово и Метохију на челу са директором Марком Ђурићем.

На њивама у селу Старо Грацко, 23. јула 1999. године из заседе је убијено 14 Срба, а најмлађа жртва имала је 17 година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Aндрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Убиство жетелаца један је од најтежих албанских злочина над Србима од доласка међународне мисије у Покрајину. Породице убијених и даље чекају да се злочинци приведу правди.

УНМИК полиција је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Aлас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је, после два месеца, услед наводних недостатка доказа пуштен из притвора.

Гробље у Старом Грацком на коме су сахрањени страдали српски жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.

Окупаторско-шиптарски премијер Косова Иса Мустафа је, на незадовољсто житеља Старог Грацког, за почетак овогодишње жетве изабрао Велики Aлас. Тај чин је наишао на оштру осуду премијера Србије Aлександра Вучића и додатно је узнемирио Србе из тог краја.

Међу злочинима на Космету, за које до сада нико није одговарао, су и убиства деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса Ниш експреса код Подујева.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић присуствоваће сутра, 23. јула, парастосу за 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко, који су убијени из заседе на њиви 23. јула 1999.

Са Ђурићем помену жртвама присуствоваће и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, начелник косовског округа Срђан Петковић и српски представници у привременим институцијама самоуправе у Приштини – заменик премијера Бранимир Стојановић, министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, посланици Листе „Српска“ и председник општине Грачаница Владета Костић.

Извор: Бета, Танјуг