Прочитај ми чланак

ОВО СУ НAЈОПAСНИЈИ ГРAДОВИ У СРБИЈИ: Боље је да данас не излазите напоље (Табела УВ индекса)

0

Srbija-UV-index-6

Aко немате преке потребе да данас и наредних дана излазите напоље између 10 и 17 часова, не чините то јер је УВ зрачење тада највеће, а нарочито у овим градовима.

Екстремне врућине настављају се и данас, а у неким местима температура ће достићи и 40 степени у хладу. То доноси и висок ниво УВ зрачења, а у Сјеници и на Копаонику он ће износити 11+ што спада у екстремно високе вредности.

Градови у којима ће вредности УВ индекса бити врло високи јесу Лесковац, Димитровград, Пожега, Краљево, Призрен, Врање и Приштина.

Због тога се препоручује да ако немате преке потребе не излазите из куће. Уколико баш морате, апелујемо да се заштите. То подразумева ношење шешира, наочари за сунце и обавезно наношење заштитне креме.

На табели испод можете видети најкритичније градове који ће током ових врућина имати највећи индекс УВ зрачења.

uv zracenje srbija
Занимљиво је да је највећи индекс УВ зрачења на планинама Копаоник и Златибор. Aко сте тренутно тамо на одмору или планирате да идете обратите пажњу да не боравите дуго напољу између 10 и 17 часова када је зрачење највеће.

Препознајте топлотни удар

Висока спољна температура у комбинацији са великом влажношћу ваздуха може довести до топлотног удара, који настаје у моменту када телесна температура нагло порасте преко 41 степен.

За кога су најопасније?

На изузетно високе температуре најосетљивија су деца, као и хронични болесници. Старији су такође угрожени јер слабије осећају жеђ и не узимају довољно течности. И врхунски спортисти, али и рекреативци, ако су довољно дуго изложени физичким напорима на високим температурама, могу имати тегобе, од грчева до губитка свести.

Процес наглог раста температуре дешава се у врло кратком временском периоду, за свега десет до 15 минута, а прате га бројни симптоми, које је важно да на време уочите!

Симптоми су сува и врућа кожа, отежано дисање, вртоглавица, умор, низак крвни пристисак, тахикардија, мучнина, повраћање, одсуство знојења, грчеви, губитак свести.

Наступа нагло, понекад и без најаве – изненадним колапсом.

Да бисте помогли особи која је доживела топлотни удар, потребно је да је, на првом месту, одведете у хлад или расхлађену просторију и уклоните јој сувишну одећу.

Aко је могуће, туширајте је млаком водом, ако не, ставите облоге од млаке воде, а такође је важно одмах почети са давањем течности.

Међутим, уколико је особа без свести, ставите је у бочни положај и одмах позовите Хитну помоћ.

Како да се заштитите од топлотног удара

– Носите одећу светлих боја од памука и нечим обавезно заштитите главу.

– Прилагодите јеловник великим врућинама, рецимо, доручкујте интегрални хлеб са семенкама, уз комад сира и парадајз. За ручак направите хладну салату од поврћа с маслиновим уљем, а за ужину је добар избор залеђено или расхлађено воће с јогуртом.

– Гојазне особе морају да уносе више воде него оне просечне телесне тежине. Уколико је ваша мокраћа тамније боје, значи да организму треба више течности. Препоручљиво је не пити јако расхлађене напитке. Дехидрацију можете избећи узимањем лимунаде на сваких сат или два, док деца сваких 15-20 минута треба да узму по једну до две кашике. Немојте чекати да осетите жеђ да бисте унели течност.

– Нека ваша исхрана буде богата воћем и поврћем, кртим месом и зачинима, кратко обрађујте храну и избегавајте дуго стајање поред шпорета, јер високе температуре могу бити кобне. Хладна лубеница и диња идеалне су као слатко освежење.

– Туширајте се или се купајте млаком водом, а деци мокре пешкире стављајте на руке и ноге.

– Избегавајте дуже вожње током дана, а уколико ипак путујете, правите чешће паузе.

Сунчаница

Један од облика топлотног удара је и сунчаница, која настаје као резултат директног излагања главе и потиљка сунцу. Симптоми су повишена температура, црвенило у лицу, убрзан рад срца, отежано дисање – убрзан и кратак дах. У лакшим случајевима јавља се главобоља, проблеми са видом, вртоглавица и поспаност, а у тежим проширење зеница и губитак свести. Прва помоћ су хладне облоге, доста течности и потпуни мрак, а у случају губитка свести треба одмах звати Хитну помоћ.

Извор: Телеграф;  AЛО