Прочитај ми чланак

НАЗИВ УЛИЦE: Замало Наташa Кандић уместо Никола Тесла!

0

natasa kandic8_nikola tesla 1

Један од најпознатијих светских проналазача и научника Никола Тесла добио је улицу у центру већински албанске општине Клина.

Знаменити Срби у селима

У општини Клина налази се још четири улице са именима знаменитих Срба, али су оне у околним селима. У месту Берково је улица Димитрија Туцовића, у Грапцу Вука Караџића и Десанке Максимовић, а у селу Долац Доситеја Обрадовића.

Да славни Србин по коме је, поред осталог, названа међународна јединица мере добије улицу у овом месту изборио се Божидар Шарковић, српски одборник у СО Клина.

То није био лак посао јер су албанске странке, на дан гласања, а мимо процедуре, име аутора више од 700 патената, између осталих и наизменичних струја, заменили предлогом да једина градска улица у којој су Срби већина, носи назив Наташе Кандић, оснивача београдског Фонда за хуманитарно право.

Ипак, упорношћу, мало и условљавањем, Шарковић је убедио одборнике странака Хашима Тачија, Исе Мустафе, Рамуша Харадинаја и Аљбина Куртија да уваже предлог српске заједнице.

– У самом граду Клини живи око 80 Срба повратника, али смо већина само у једној улици. Зато смо и предложили да она носи име Николе Тесле. Наш предлог је прошао све комисијске процедуре, а иако сам члан комисије за именовање улица и одборник у Скупштини, без мог знања су заменили предлог.

– У понедељак, у десет сати, била је заказана скупштинска расправа о овој теми, а два сата пред гласање дали су ми да потпишем списак предлога и тек онда обавестили да су Теслу заменили Наташом Кандић. Нисам могао да верујем када су ми то рекли – прича за „Вести“ Шарковић, одборник Грађанске иницијативе Српска.

Дебата да ли улицу више заслужује Никола Тесла или Наташа Кандић у скупштини општине Клина, с неколико пауза, трајала је два сата.

Клинтон у школској улици

Као у свим већински албанским местима на Косову, и у Клини се налази улица Била Клинтона. Бивши председник Америке има част да му име краси улица у којој се деца образују, тзв. школска улица, такође у центру града, у којој се налазе две средње и једна основна шклола.

Шарковић је говорио да ће проблем подићи на највиши ниво, а шефови одборничких група албанских партија и Самоопредељења, који имају већину, тражили су да се предлог стави на гласање.

Тек када се у причи о улицама споменуло име премијера Србије Александра Вучића, Албанци су пристали на договор.

– На крају смо направили компромис и остао је назив Никола Тесла. Вероватно су за Наташу Кандић лобирале невладине организације. Речено је да она има заслуге, да је борац за заједнички живот српске и албанске заједнице. Казао сам да је по мени највећи борац Александар Вучић, па хајде да он добије улицу. Рекао сам нека се једна зове по Вучићу, а друга по Иси Мустафи – додаје Шарковић.

Табла са Теслиним именом очекује се за две недеље. Улица посвећена српском великану налази се у строгом центру Клине, а почиње од главног трга на коме се налази биста Мује Краснићија, припадника ОВК с калашњиковим и двогледом у руци.

Краснићи, који је по сведочењима Срба, „много зла нанено српској полицији“, погинуо је на Кошарама.

(Vesti on line)