• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • КАПИТУЛАЦИЈА: Влада Србије предала Шиптарима српску Цивилну заштиту
Прочитај ми чланак

КАПИТУЛАЦИЈА: Влада Србије предала Шиптарима српску Цивилну заштиту

0

vucic-dacic-veleizdaja kapitulacija šiptari-790x593

Овим потезом Срби на Космету остају без и једне безбедносне структуре у под својом контролом.

Окупаторско шиптарска Влада у Приштини донела је одлуку о распуштању Цивилне заштите која је деловала као паралелна безбедносна структура у општинама на северу Косова, објавио је данас приштински лист Коха диторе.

Том одлуком предвиђена је интеграција 435 припадника цивилне заштите, коју чине припадници српских безбедносних структура у окупаторско-шиптарске институције и преузимање на коришћење свих објеката које су користили.

Едита Тахири, која је испред шиптарских окупатора задужена за преговоре са Београдом, изнела је усаглашене закључке са Владом Србије о распуштању Цивилне заштите, за које је рекла да су у складу са споразумом о нормализацији односа Приштине и Београда, преноси лист.

Тахири је рекла да су ти закључци договорени у марту после дуготрајних преговора у Бриселу.

„Ови закључци предвиђају затварање свих канцеларија и складишта које су користиле ове српске структуре и њихово предавање нашим институцијама. Влада Косова се овим споразумом обавезала да ће интегрисати 483 припадника Цивилне заштите“, рекла је Тахири.

Она је додала да ће интеграција тих лица бити обављена у складу са окупаторско-шиптарским „Законом о цивилним службама Косова“ којим су предвиђени сви прописи за интеграцију, укључујући и одговарајућу безбедносну проверу.

Тахири је представила и план интеграције који садржи списак „министарстава“ и агенција у које ће се интегрисати те особе које ће бити плаћане из окупаторско-шиптарског буџета.

Иса Мустафа је тај потез „владе“ оценио је као значајан.

„Консултовали смо се са Министарством за финансије и дошли до закључка да постоји простор за њихово запошљавање и наравно, плаћање из буџета“, рекао је Мустафа, преноси Коха диторе.

Српска: Цивилна заштита није паралелна структура

Цивилна заштита никада није била, нити јесте паралелна структура, већ једна од ретких институција која је крајње одговорно деловала и делује када су животи грађана и њихова безбедност у опасности, саопштила је Српска листа.

Намера владе у Приштини да расформира Цивилну заштиту, коју није ни основала, представља невешт покушај да се још једном мање важна тема постави као приоритет, који би морао да буде решаван заједницкчим снагама и уз пуни консензус и политицки договор, пише у саопштењу.

У саопштењу које је потписао председник Листе Aлександар Јаблановић, наведено је да Цивилна заштита никада није била, нити јесте паралелна структура, већ једна од ретких институција која је крајње одговорно деловала и делује у условима опасним по живот и безбедност грађана када је реч о пожарима, поплавама, одржавању битних путева у зимском периоду, уређењу јавних површина…, односно у свим сегментима битним за несметани живот грађана.

taci agim ceku
Политико: Силеџије управљају Косовом и Метохијом

Албански лидери на Космету, укључујући и Хашима Тачија, су силеџије огрезле у ратним злочинима и организованом криминалу које ризикују да дугорочно покваре односе Приштине са Вашингтоном и Бриселом, пише данас амерички портал „Политико“.

У тексту који је за европско издање „Политика“ написао угледни амерички новинар Чак Судетић, Тачи и „клика око њега“ се оптужују да намерно саботирају оснивање Специјалног суда за злочине ОВК како би избегли одговорност за злодела описана у извештају Дика Мартија, укључујући и трговину људским органима.

„Западни дипломати спекулишу да је Тачијева јавна подршка оснивању суда политичко позориште и да он иза сцене ради на томе да се то што више одложи, не презајући ни од застрашивања посланика сопствене странке“, наводи „Политико“, уз претпоставку да је то вероватно зато што се Тачи прибојава да и сам не буде оптужен.

У тексту се цитирају делови Мартијевог извештаја, као и анализе западних обавештајних агенција према којима су Тачи и други командант ОВК одговорни за више од 400 случајева киднаповања, прогона, илегалног притварања и убистава Срба, Рома и „нелојалних“ Aлбанаца након повлачења српских безбедносних снага са Косова 1999. године.

„Тачи се понаша као звер у кавезу“, цитира „Политико“ неименованог представника међународне заједнице у Приштини.

Судетић цитира бројне западне дипломате који кажу да вишекратно одлагање доношења закона  о специјалном суду у косовском парламенту прети да трајно угрози односе косовских Албанаца са СAД и Европском унијом.

„Тужно је што су СAД и европске земље још пре 10 година знале да су Тачи укључени у трговину дрогом и да стварају мафијашку државу, али су се држали начела: ‘Јесте гад, али је наш гад’“, казао је за „Политико“ један западни дипломата.

У тексту се наводи да западне земље, разочаране Тачијем, неће формално прекинути односе са Приштином, али ће Вашингтон вероватно престати да охрабрује стране инвеститоре да улажу у Косово и Метохију и да наговара земље које нису признале Косово то учине.

Сем тога, СAД и западноевропске чланице Савета безбедности би могли да прихвате руски предлог да Специјални суд, уместо окупаторско-шиптарске скупштине, оснује Савет безбедности Уједињених нација, што би оштетило међународни положај Приштине и дало прилику Србији, која се никад није одрекла тог дела своје територије, закључује „Политико“.

Извор: Танјуг