• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • ДОГОВОР СА ВУЧИЋЕМ: „Влада Косова“ распустила српску Цивилну заштиту
Прочитај ми чланак

ДОГОВОР СА ВУЧИЋЕМ: „Влада Косова“ распустила српску Цивилну заштиту

0

civilna zastita mitrovica

Влада Косова донела је одлуку о распуштању Цивилне заштите, која је деловала као паралелна безбедносна структура у општинама на северу Косова, објавио је данас приштински лист „Коха диторе“.

Том одлуком предвиђена је интеграција 435 припадника цивилне заштите, коју чине припадници српских безбедносних структура, у косовске институције и преузимање на коришћење свих објеката које су употребљавали.

Косовска министарка за дијалог са Београдом Едита Тахири изнела је усаглашене закључке Владе Косова о распуштању Цивилне заштите, за које је рекла да су у складу са споразумом о нормализацији односа Косова и Србије, преноси лист.

Тахиријева је рекла да су ти закључци уговорени у марту после дуготрајних преговора у Бриселу.

„Ови закључци предвиђају затварање свих канцеларија и складишта које су користиле ове илегалне структуре и њихово предавање косовским институцијама. Влада Косова се овим споразумом обавезала да ће интегрисати 483 припадника Цивилне заштите“, рекла је Тахири.

Она је додала да ће интеграција тих лица бити обављена у складу са косовским законима, тачније са Законом о цивилним службама Косова, којим су предвиђени сви прописи за интеграцију, укључујући и одговарајућу безбедносну проверу.

Тахиријева је представила и план интеграције, који садржи списак министарстава и агенција у које ће се интегрисати те особе које ће бити плаћане из косовског буџета.

Косовски премијер Иса Мустафе тај потез владе оценио је као значајан.

„Консултовали смо се са Министарством за финансије и дошли до закључка да постоји простор за њихово запошљавање и наравно, плаћање из буџета“, рекао је Мустафа, а преноси „Коха диторе“.

 

Спутњик