Прочитај ми чланак

ПОКУШАЛИ ДА ВРАТЕ КРСТ: Полиција спречила четнике да обнове спомен-обележје жандармерији

0

cetnici-krst6

ВРАЊЕ – Шест припадника четничког покрета из Ваљева, Београда, Ниша и Крушевца, пет мушкараца и једна жена, којима командује Братислав Живковић, планирали су да јуче, у доскорашњем спомен-обележју Жандармерије у албанском селу Лучане код Бујановца поставе нови велики крст. Како је ову групу врањска полиција пратила од доласка у Врање, њихова акција је осујећена, а четници су се необављена посла запутили у Ниш.

 

Живковић је са својом групом најпре присуствовао јутарњој литургији у Цркви Свете Тројице у Врању. Око 12 часова, њих шесторо су се пешице, носећи крст истих димензија као претходни, запутили ка аутопуту, с намером да препешаче око 20 километара до села Лучане и да га тамо поставе на исто место са којег је претходни крст уклонила Жандармерија.

„Овакав исти крст, без одобрења грађана, власт је скинула са његовог правог места. Ми само желимо да овај крст, који је копија претходног, поставимо тамо где му је место“, рекао је Живковић.

cetnici-krst1-648x487

Подсећамо да су припадници Жандармерије у суботу, 4. јула ове године, уклонили споменик из села Лучане код Бујановца подигнут 2013. године у знак сећања на 20 полицајаца погинулих у борбама са терористима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ) од 1999. до 2001. године.

Како је кретање ове групе праћено, на изласку из Врања сачекала их је група од око 20 полицајаца и без много буке, свађе или препирки, на плус 40 степени, осујетила њихову акцију.

У полицији је речено да нико од припадника четничког покрета није приведен јер „за то није било основа“.

Братислав Живковић је био командант Добровољачког четничког одреда „Јован Шејић“ у Доњецку, на украјинском ратишту. Пре месец дана спречен је његов покушај да са својом групом, после масакра албанских екстремиста у Куманову, уђе у град. Његово име и име групе коју преводи доводе се такође у контекст инцидената од октобра прошле године у Новом Пазару.

 

Alo.rs