Прочитај ми чланак

ГРЧКИ ПАРЛАМЕНТ ПРИХВАТИО УСЛОВЕ КРЕДИТОРА, a турски ловци у ваздушном простору Грчке

0

grcki-parlament neredi turski avioni

Грчки парламент је нешто иза поноћи прихватио законе којима се уводе строге мере штедње и прихвата споразума с Европским стабилизационим механизмом.

За је гласало 229 посланика, против 64, 6 посланика је било уздржано, а један посланик није био присутан. Владајућа Сириза одобрила је Закон, захваљујући подршци пороевропских опозиционих партија. Посланици су о докумену гласали појединачно на пленарној седници скупштине.

Међу мерама које су грчки посланици прихватили су: подизање пореза на додату вредност (ПДВ), независност статистичке службе, смањење пензијаа, јачање финансијског сектора, смањење ненаплативих зајмова и елиминисање политичког утицаја на банкарски сектор, приватизација државних фирми, продаја странцима електродистибуционе мреже, укидање синдикалних права…

Грчки премијер Алексис Ципрас још пре гласања позвао парламент да подржи предлог закона о хитним мерама за вођење преговора и закључивање споразума са Европским стабилизационим механизмом (ЕСМ), рекавши да алтернативе нема, чак иако се и он сам не слаже с предложеним мерама.

„Ми у то не верујемо, али смо принуђени да прихватимо“, рекао је Ципрас посланицима, пред гласање у парламенту.

Грчки премијер рекао је и да неће престати да испуњава своје обавезе и да ће наставити да спроводи политичке и социјалне реформе, као и борбу против корупције, пренео је Ројтерс.

Варуфакис гласао против

Више десетина посланика Сиризе била против предлога премијера Алексиса Ципраса. Међу Сиризиним посланицима који су гласали против закона налази се и бивши министар финансија Јанис Варуфакис.

Ципрас је посланицима рекао и да је Грчка упутила изазов светском финансијском систему.

„Мораћемо да доносимо одлуке са критеријумом наше одговорности“, рекао је Ципрас, додајући да је за претходних пет месеци влада Грчке морала да води тешку борбу.

„Било је и грешки и пропуста. Носим одговорност за то. Али сам поносан што смо пожртвовано повели ту борбу”, рекао је Ципрас, преноси ТАСС.

Грчки премијер је нагласио да је морала да се води тешка борба унутар земље са онима који су „саботирали напоре владе“.

Али је, како је рекао, још тежа била неравноправна битка са супарницима у иностранству.

„Упутили смо изазов међународном монетарно-кредитном систему“, казао је Ципрас, додајући да ће тај сукоб бити наслеђе за Европу и читав свет.

Током дебате већи део посланика критиковао је предлог, али је говорио да ће за њега морати да се гласа. Током расправе подршку су најавили већина владајуће коалиције Сиризе и Независних Грка, као и опозиционе Нове демократије, ПАСОК-а и Реке (То Потами).

Против су Комунистичка партија и десничарска Златна зора, наводи руска агенција.

(AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO)

(AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO)

Уочи гласања, испред зграде парламента у Атини избили су сукоби, у којима су повређена четворица полицајаца и сниматељ агенције Франс прес.

„Издали су нас!“, узвикивали су демонстранти, преноси АФП.

Противници мера штедње гађали су полицију димним бомбама испред зграде парламента у Атини, у којој су посланици почели дебату о непопуларним реформама које Грчка мора да спроведе да би одблокирала нови пакет помоћи еврозоне, али је протест трајао кратко и завршен је мирно.

Полиција је одговорила сузавцем на димне бомбе демонстраната, који су почели да беже са трга Синтагма, на којем се окупило око 12.500 људи.

Шојбле не одустаје: Грци, да вам кажем…

Уочи гласања о пакету помоћи сутра у немачком парламенту, министар финансија те земље Волфганг Шојбле и даље не одустаје од свог предлога о Grexitu.

Шојбле још увек стоји иза свог предлога да је привремени Греxит још увек добар избор за Грке.

Немачки министар финансија каже да ће поднети захтев немачком парламенту за поновно започињање преговора о трећем пакету спасавања за Грчку, али да и даје верује да је“ тајм-аут“ за Грке најбоља опција.

„Направили смо корак даље”, рекао је Шојбле, након што је грчки парламент усвојио мере штедње које су договорене након 17 сати преговора у Бриселу.

„Ово је важан корак”, каже Шојбле и истиче да међутим, многи економисти сумњају да се проблеми Грчке могу решити без резања дугова.

Према његовим речима, резање дуга је неспојиво са регулативом о чланству земље у еврозони, што значи да би држава због тога морала да привременмо напусти валутну унију.

„Али, то би можда био најбољи пут за Грчку”, рекао је Шојбле.

 

Током протеста запаљени су контејнери и возила телевизијских екипа, али су се демонстранти убрзо мирно вратили на трг, док је неколико стотина њих остало под полицијским надзором, а око 30 је приведено.

Непосредно пре сукоба с полицијом, демонстранти су носили транспаренте с натписима „Укините пакет помоћи!“ и „НЕ политици ЕУ, ЕЦБ и ММФ!“.

Протесте су организовали синдикат радника у јавним службама ПОЕ-ОТА, комунистички синдикат ПАМЕ, левичарска група АНТАРСYА и омладина Сиризе.

Уочи дебате у парламенту, Ципрас је позвао на јединство и поручио посланицима да подрже законске мере како би изашли у сусрет захтевима поверилаца и да не дозволе да мере „прођу“ само захваљујући подршци опозиције.

Ципрас је нагласио да остаје на месту премијера због тога што има парламентарну групу на коју може да се ослони и да би му, у противном, било тешко да обавља ту дужност.

Он је рекао и да треба расправити да ли је дилема постављена пред владу – споразум или „Греxит“ – на месту или није.

Французи рекли „да“ споразуму са Грчком

Француски посланици великом већином су подржали нови споразум о зајму Грчкој, а премијер Мануел Валс је оценио да је то једини пут из кризе.

Доњи дом француског парламента подржао је споразум са 412 гласова за и 69 против, да би се затим о истом документу изјашњавао горњи дом, Сенат, где је било 260 гласова за и 23 гласа против, пренео је АФП.

У свом говору, Валс је оптужио противнике споразума за покушај потискивања Грчке из еврозоне.

„Не може бити никаквог ‘грексита’, нити ‘привременог грегсита’ – стара, апсурдна и опасна идеја“, рекао је Валс.

„Чујем да се прича о понижењу. Али понижење би било за (Грчку) да буде протерана из јединствене валуте – неки су то можда желели – док је велика већина Грка желела да је задржи“, истакао је Валс.

Неколико посланика у француском парламенту критиковало је споразум због наметања додатних мера штедње и спољне контроле Грчкој у замену за трогодишњи зајам у вредности до 86 милијарди евра.

Валс је, међутим, казао да су услови зајма „уобичајни“.

„Уколико су реформе захтевне, то је зато јер – то се мора рећи – оне никада нису биле спроведене“, поручио је Валс.

„Овај споразум није празни чек управо зато што тражимо пуно од Грка, не да (Грчку) казнимо, већ да је спроведемо кроз кључни економски опоравак“, навео је Валс.

Он је, такође, представио споразум као једину шансу за Француску да евентуално поврати милијарде евра које је већ позајмила Грчкој.

„Они који гласају против споразума, они који желе излазак Грчке из еврозоне, треба да погледају Французе у очи и кажу им истину – да ће то коштати Французе далеко више новца“, додао је Валс.

Неке, али не све, од 19 држава чланица еврозоне, морају да одобре споразум са Грчком у својим парламентима.

 
„Ако неко мисли да је та претња реална, мора да размотри и последице несклапања споразума“, рекао је грчки премијер.

Говорећи о алтернативама које Грчка има пред собом, Ципрас је рекао и да би прихватање плана немачког министра финансија Волфганга Шојблеа, који предвиђа и привремени излазак Грчке на најмање пет година из еврозоне, са собом носи и елемент који би срушио владу.

Министар финансија Еуклид Цакалотос, поручио је да грчка левица треба да превазиђе старе ставове, иначе земља неће имати будућност.

„Ми никад не улепшавамо ситуацију“, рекао је Цакалотос у парламенту и додао да је сувише рано процењивати споразум, јер много тога зависи од онога што ће се дешавати на политичком нивоу у Европи.

Цакалотос је рекао и да ће, током наредних неколико година, Европа бити на провери, а нека од питања биће и она сада постављена Грчкој влади – да ли поштује демократију, солидарност и тако даље.

Посланици грчког парламента требало је да четвртка у поноћи да се изјасне о предлогу закона о строгим мерама штедње које међународни кредитори захтевају од Атине у замену за доделу трећег пакета помоћи.

Фото: Бета/АП

Фото: Бета/АП

 

Варуфакис љут: Зашто смо овде?

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис обратио се грчком парламенту и жестоко напао нови споразум са ЕУ.

Према речима Варуфакиса, Грци испред себе имају нови Версајски уговор. Нови Версајски уговор прогања Европу – је иначе израз који је варуфакси користио године да опише први пакет за спасавање Грчке, који је био припремљен у то време.

„Све зависи од реструктурирања дуга, нажалост сносићемо последице неуспеха новог програма”, рекао је Варуфакис који није штедео речи ни за бившег немачког колегу Волфганга Шојблеа.

„Ми смо овде јер су преговори пропали”, рекао је он у грчком парламенту који би данас требало да усвоји тешке мере како би се наставили преговори са кредиторима о новом пакету помоћи.

Док парламент заседа, грађани Атине протестују против новог стезања каиша, а у мешувремену је и ја заменица министра финансија Надија Валаван поднела сотавку.

turski avioni

Фото: Бета/АП

 

Турски ловци нарушили ваздушни простор Грчке

Формација од шест турских ловаца упала је у ваздушни простор Грчке изнад Егејског мора, јавио је портал „Ер њуз“ позивајући се на грчко министарство одбране.

Како преноси ТВ „Раша тудеј“, турски војни авиони су приближно 20 пута прешли границу ваздушног простора на североистоку, у централном и југоисточном делу Егејског мора.

Према информацији „Ер њуза“, две летелице биле су наоружане.

Грчко ваздухопловство приморало је турске авионе да напусте грчки ваздушни процтор, наводи руска агенција.

Извор: Б92, Танјуг