Прочитај ми чланак

СРБИ ПОВЛАЧЕ НОВАЦ ИЗ ГРЧКИХ БАНАКА: Еври из сефова у сламарице

0

novac devize 7535
Забележена прва повлачења депозита из грчких банака које раде у Србији.

Пoједини становници Србије одлучили су да повуку своје депозите из грчких банака.  За својим новцем посегнуле су и фирме и јавни сектор.

НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ

– Забележено је повећано интересовање клијената за своје депозите, ми их детаљно информишемо о стабилности наше банке са јасном поруком да немају разлога за бригу. Самим тим нема значајног повлачења депозита клијената. Истовремено, депозити наших клијената у вредности до 50.000 евра су осигурани код Агенције за осигурање депозита у складу са важећим законским одредбама. Војвођанска банка је српска банка која је основана и послује у Србији у складу са прописима Народне банке Србије. Ми никада нисмо инвестирали у Грчку већ смо нашу ликвидност искључиво инвестирали у кредите и хартије од вредности Републике Србије – каже Маринос Ватхис, председник ИО Војвођанске банке.

Панике и опседања шалтера нема, како су нам рекли, у једној од четири банке из Грчке које послују код нас, али штедише са малим улозима су се одлучили да своју уштеђевину чувају код куће или у неким другим банкама

– Нема панике, јер су грчке банке које послују код нас стабилне, располажу са довољно новца и што је добро све трансакције контролише Народна банка Србије – каже Бранко Живановић, професор на Београдској банкарској академији

. – Пре неколико година имали смо повлачење више од милијарду евра, па када је криза прошла грађани су вратили новац опет у банке.

Конкуренција, како нам кажу, у једној страној банци спремно чека да преузме депозите из грчких банака, али се није много овајдила протеклих дана.

– Нисмо приметили велике приливе, али мањих има – кажу банкари.

– Грађани махом новац који и подижу носе кући у сламарице док не виде шта ће даље да раде.

Истовремено, НБС појачано прати и пословање четири банке у грчком власништву, нарочито њихову ликвидност и односе са матичним групама.

– До сада ове банке нису испољиле проблем са ликвидношћу, штавише имају показатељ изнад укупног у домаћем банкарском сектору, није примећен одлив средстава по основу повлачења од стране матица, као ни значајнији одлив штедних депозита – наводе у НБС.

Народна банка, такође, обавља сталну комуникацију са представницима Европске централне банке као надлежним супервизором за грчке банкарске групације, редовно размењује информације о текућим дешавањима везаним за грчку кризу, тако да је у стању да примени адекватне мере како би осигурала да пословање банака у грчком власништву у наредном периоду буде уредно и стабилно.

Извор: Novosti.rs