Прочитај ми чланак

РУСИЈА: Преживели опсаду Лењинграда и генетски мутирали

0
lenjigradska opsada _f

Фото: РИА Новости

Руси који су преживели нацистичку опсаду Лењинграда (данашњи Петербург) стекли су током изгладњивања генетску мутацију која успорава метаболизам, открило је недавно истраживање.

Опсада Лењинграда трајала је од 8. септембра 1941. до 27. јануара 1944. године. Више од 630.000 људи умрло је од глади пошто су нацистичке снаге прекинуле линије за снабдевање града храном.

Према резултатима истраживања, објављених прошлог месеца у часопису „Наука“, постоји вероватноћа да су они који су преживели 872 дана опсаде развили генетске варијације. Оне су повезане са метаболизмом који штеди енергију код особа подвргнутих „калоријским рестрикцијама“.

У интервјуу за руски часопис „Огоњок“ генетичар Олег Глотов, аутор истраживања, истиче да су научници прегледали 200 узорака крви оних који су преживели опсаду, сондирајући ДНК за присутност генетских маркера који су укључени у замену енергије, потрошњу и регулацију температуре.

– Утврдили смо да постоји веза између присутности одређених генетских маркера и чињенице да су људи успели да преживе – прецизира Глотов.

Истичући да су и други фактори утицали на стопу преживљавања, Глотов најављује да ће научници проширити експеримент да би додатно тестирали своје хипотезе.

Извор: Срна