Прочитај ми чланак

РУСИЈА У СБ УН: Не може то тако, ставићемо вето на Британску резолуцију!

0

SB_UN

Пошто је Русија најавила вето на предлог британске резолуције о Сребреници, Кина је предложила да се гласање одложи док се не постигне консензус свих чланица Савета безбедности, сазнаје РТС у Министарству спољних послова. Седница одложена, почетак најављен за 21 час.

17.40 – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров обавестио је данас британског колегу да ће Москва ставити вето на предлог резолуције, сазнаје РТС. Британија обезбедила подршку за резолуцију од САД, Литваније, Малезије и Новог Зеланда.

17.27 – Премијер Александар Вучић за 22.30 часова сазвао хитну седницу Владе поводом данашње седнице Савета безбедности УН о Сребреници. 

Кина предлаже да се гласање о британском предлогу резолуције о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица Савета безбедности, сазнаје РТС у Министарству спољних послова. Седница одложена, почетак најављен за 21 час.

17.10 – Брифинг Савета безбедности о Босни и Херцеговини одложен до 21 час, саопштио председавајући Савета безбедности. 

16.30 – Кинеско министарство спољних послова обавестило је Србију да је њихов став да се гласање о предлогу резолуције о Сребреници одложи док се постигне консензус свих чланица, сазнаје РТС. Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ.

Због великог неслагања чланица Савета безбедности УН око текста британског предлога резолуције о Сребреници, седница одложена за сат времена, сазнаје РТС.

Амбасадори Савета безбедности Уједињених нација расправљају о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Договорен је и посебан формат за ову расраву – брифинг на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити заменик шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права.

После тога, уследиће коментари држава чланица.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, раније данас, да Србија није позвана да учествује на данашњој седници.

„Ми имамо примедбе и сматрамо да Британија није одиграла позитивну улогу у свему овоме“, рекао је Дачић.

Дачић изјавио је да Русија није предала свој предлог резолуције о БиХ, тако да ће се у Савету безбедности расправљати само о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Форин офис је у понедељак представио шесту верзију предлога резолуције о геноциду, у којој се понављају ставови на које су Србије и Република Српска имали озбиљне замерке.