Прочитај ми чланак

ПОВОДОМ ПОРУКЕ ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА КРАЉИЦИ ЕЛИЗАБЕТИ: Писмо по дипломатским правилима

0
Фото: © Sputnik/ Алексеј Никољски

Фото: © Sputnik/ Алексеј Никољски

Београд – Писмо које је председник Србије Томислав Николић упутио британској краљици Елизабети је послато према дипломатским правилима, јер се писма такве природе пишу на свом језику и својим писмом, објашњавају у кабинету председника. Како додају, Амбасада Србије у Уједињеном Краљевству доставља оригинал писма, уз званичан превод на енглеском језику. „Тако раде све земље на свету. Када Обама пише Николићу, амбасадор САД Мајкл Кирби дође и достави оригинал писма који је писан на енглеском језику и превод на српски“, наводе на Андрићевом венцу.

Председник Николић је, иначе, уочи изјашњавања Савета безбедности УН о британском предлогу резолуције о Сребреници, писма упутио и свим чланицама СБ УН, генералном секретару Бан Ки Муну, као и председнику Русије Владимиру Путину, од којег је затражио да Руска Федерација употреби вето у Њујорку.

„Председник је писао свим шефовима држава сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација и не видим зашто не би писао и другима. Када је писао краљици Елизабети, писао је и шпанском краљу“, појаснио је јуче министар спољних послова Ивица Дачић. Он је оценио да нема ништа спорно у писму британској краљици, јер је Николић шеф државе и он се обраћа својим панданима у државама чланицама Савета безбедности. „Наравно да краљица неће одлучивати о резолуцији, већ британска влада“, истакао је Дачић.

Коментаришући писмо председника Републике Томислава Николића руском председнику Владимиру Путину, у којем се тражи да Русија уложи вето на резолуцију о Сребреници, Дачић је рекао да Влада Србије у почетку није тражила од званичне Москве да уложи вето, али да се председник Николић, када није дошло до компромиса између Руске Федерације и Велике Британије око текста резолуције о Сребреници, обратио свим шефовима држава чланица Савета безбедности да гласају против тог документа. „То није ексклузивно писмо Путину“, навео је шеф српске дипломатије.

Николић је у писму позвао британску краљицу Елизабету да посвети пажњу „једном озбиљном питању које би могло да поквари вишегодишње напоре Србије усмерене ка давању нашег скромног доприноса укупној стабилности Југоисточне Европе“.

„Ми смо нација прилично различита од других које су сличне величине или моћи. Кад год бисмо кроз историју били нападнути, опредељивали смо се за отпор и борбу за слободу. У великом броју прилика наши су се поступци подударали са формираном међународном позицијом, борбом и циљевима Ваше нације. Никада нисмо желели да одустанемо, да узмакнемо, нити да нам други одређују за шта ћемо се ми определити. Такво становиште било је веома захтевно, често и опасно, али на крају је носило олакшање и било је здраво за наш дух“, наводи се, између осталог, у писму.

(Данас.рс)