• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • БРИТАНИЈА НИЈЕ УСПЕЛА ДА ПОНИЗИ СРБИЈУ: Због Русије и Кине одложена седница Савета безбедности
Прочитај ми чланак

БРИТАНИЈА НИЈЕ УСПЕЛА ДА ПОНИЗИ СРБИЈУ: Због Русије и Кине одложена седница Савета безбедности

0

Russia's Ambassador to the United Nations Churkin addresses the U.N. Security Council at the U.N. headquarters in New York

Седница Савета безбедности Уједињених нација о БиХ, на којој је требало да буде размотрена резолуција Велике Британије о Сребреници одложена је за среду 16 сати.

Како Спутњик сазнаје у руском државном врху, за званичну Москву неприхватљива је резолуција у садашњем облику.

БРИТАНИЈА НЕ ОДУСТАЈЕ

Форин офис је у понедељак представио шесту верзију предлога резолуције о геноциду, у којој се понављају ставови на које су Србије и Република Српска имали озбиљне замерке.

 

Заменик амбасадора Русије при УН Петар Иличев оценио је да нацрт „ствара поделе“ и да је фокусиран само на „једну страну конфликта“.

Русија је, како је раније данас јавила агенција Франс прес чланицама Савета безбедности саопштила да планира да уложи вето на текст резолуције, након чега су сазване хитне консулатације. Француска агенција преноси да је седница одложена пошто су САД и Русија одржале хитне разговоре о нацрту британске резолуције о Сребреници.

Кина, стална чланица Савета безбедности УН, предложила је раније данас да се гласање о резолуцији одложи док се не постигне консензус свих чланица овог тела светске организације.

Кинеско министарство спољних послова обавестило је Србију да је њихов став да се гласање о предлогу резолуције о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица.

Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ, потврђено је у Министарству спољних послова.

Претходно је седница одложена за сат времена. Русија није поднела свој предлог резолуције.

Амбасадори Савета безбедности Уједињених нација треба да расправљају о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Договорен је и посебан формат за ову расправу — брифинг на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити заменик шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права.
После тога, уследиће коментари држава-чланица.

(СПУТЊИК)