• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Вести дана
  • АЛБАНЦИ ЈАЧИ ОД ДРЖАВЕ СРБИЈЕ: Споменик палим полицајцима премештен јер га је дневно чувало 27 жандарма!
Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ ЈАЧИ ОД ДРЖАВЕ СРБИЈЕ: Споменик палим полицајцима премештен јер га је дневно чувало 27 жандарма!

0

spomenik poginulim policajcimaМинистарство унутрашњих послова саопштило је данас да је одлука о премештању споменика припадницима полиције, који су погинули током оружаних сукоба од 2000. до 2002. године, из места Гропа у двориште цркве у Бујановачкој бањи донета из економских, безбедносних и практичних разлога.

Како је образложено, то је урађено и због чињенице да је споменик подигнут на забаченом месту и да постоје одређени безбедносни ризици, а 12 година породице страдалих полицајаца нису биле у могућности да га обиђу и одају пошту својим најмилијима.

Као разлог је наведена и чињеница да су постојали огромни трошкови обезбеђења споменика, с обзиром да је из безбедносних разлога о њему дневно бринуло 27 жандрама у три смене, што је државу Србију годишње коштало око 450.000 евра.

Измештање споменика коштаће 300.000 динара и неће бити додатних трошкова око његовог чувања.

Црква Свети Јован, у чије двориште се премешта споменик, налази се у Бујановачкој бањи, у близини ауто-пута, и то ће умногоме олакшати породицама и другим људима да до споменика дођу.

Министарство унутрашњих послова је одбацило оцену Демократске странке Србије да се пребацивањем споменика у „исту раван стављају браниоци земље и терористи“, и поручило да се полиција увек са поносом сећа и не заборавља припаднике који су дали свој живот.

Намера Министарства је да се пребацивањем споменика омогући да породице страдалих полицајаца, као и сви остали, могу у сваком моменту лако и једноставно да дођу до њега, наводи се у саопштењу.

Редакција Србин.инфо подсећа, да након што су припадници Жандармерије рано ујутру, у суботу 4.јула,  уклонили споменик у облику крста изнад села Лучен код Бујановца,  председник општине Бујановац Нагип Арифи изјавио да је то  „добар потез“ и додао:

„У последње време то је једини добар потез који је Влада Србије урадила овде. Ако је премијер Србије Александар Вучић мислио да ће уклањањем споменика Жандармерије смањити тензије овде, то јесте добар потез, али не и довољан да би људима који живе овде било боље. Влада Србије треба још пуно тога да учини“.

На споменику су иначе имена припадника полиције који су погинули у борбама са припадницима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медведје (ОВПМБ) од друге половине 2000. до краја маја 2001. године.

Подизање овог споменика, који никада није био откривен и био је увијен у заштитну фолију, изазивало је оштре реакције међу албанским становништвом и политичким представницима, коју су све време тражили да буде уклоњен.

Извор: Фонет, Србин.инфо