Прочитај ми чланак

ДС пук’о од срамоте због писма британској краљици

0
Тодорић: Срамота! (Фото: ДС фото сервис)

Тодорић: Срамота! (Фото: ДС фото сервис)

БЕОГРАД – Дипломатски скандал који је председник Томислав Николић направио слањем писма британској краљици Елизабети тражећи од ње да Велика Британија повуче резолуцију о Сребреници нанела ја огромну штету интересима Србије, стоји у изјави Владимира Тодорића из Демократске странке која је достављена медијима.

Томислав Николић је већ до сада небројено пута направио толико гафова и дубоко непромишљених изјава да овај последњи потез, иако потпуно несхватљив, никога не може изненадити, каже Тодорић који је иначе интернационални секретар ДС-а.

Човек који је Кинезе, пред премијером Кине, назвао „жутим људима који ће пити Мораву“ сада захтева од британског монарха, који нема никаква стварна овлашћења од 17. века, да утиче на Владу Велике Британије у односу на резолуцију према Сребреници. Свака озбиљна земља ће ову вест прво дочекати са неверицом а касније ће сигурно показати огромне резерве према Србији и њеној дипломатији са обзиром како она данас функционише, каже он.

Оно што посебно забрињава је изјава министра спољних послова Ивице Дачића којом он показује да је био упознат са писмом председника и да он сматра да ту није било никаквих пропуста. То онда мора да значи да је и цела Влада са премијером на челу била упозната са чињеницом да Србија од Краљице Елизабете тражи утицај на британску спољну политику. За овакав скандал и срамоту онда цела Влада треба да сноси одговорност, поручује Тодорић.

 

А ако Влада није била упозната са писмом председника, онда заиста више нема пилота у спољнополитичком авиону Србије јер ту свако ради како хоће. Пошто се на овакав кафанско-естрадни начин води наша спољна политика онда и не чуди став Владе Србије око самог акта геноцида у Сребреници и око предлога резолуције у Савету безбедности УН.

Политичари којима је само рејтинг битна ствар могу можда у унутрашњој политици да глуме да су и за лево и десно, и за исток и за запад али тај неискрени приступ увек пада на спољнополитичком плану. Ту има места само за озбиљне политичаре какви данас нажалост не воде спољну политику Србије, закључује Тодорић.

Извор: Правда