Прочитај ми чланак

Саудијска Арабија и Русија имају више заједничког него што Ујка Сем мисли

0
ARABIJA putin

Фото: © Sputnik/ Michael Klimentyev

Упркос ранијим трвењима између Москве и Ријада постоји могућност да два највећа произвођача нафте на свету, подстакнута геополитичком кризом, успоставе блискије везе, примећује канадски новинар и дописник Кришчен сајенс монитора Фред Вир.

„Неки стручњаци уочавају знаке „партнерства у повоју“ на крилима глобалних ветрова, партнерства у којем саудијска готовина Москви помаже да премости санкције Запада, док руско оружје, инжењерска стручност и дипломатска подршка новом и енергичном краљ Саудијске Арабије помажу да своју земљу одвикне од зависности од све некооперативнијих Сједињених Америчких Држава“, истиче новинар.

И заиста, стручњаци указују да код саудијске краљевске породице расте незадовољство Вашингтоном. Осим тога, Ријад је револтиран ставом Вашингтона у погледу иранског нуклеарног споразума, јер још увек на Техеран гледа као на свог блискоисточног „архинепријатеља“.

„Саудијци виде да су сатерани у ћошак и да више не могу веровати САД (да ће им код Ирана помоћи као контратег), па сад играју на руску карту“, каже председник московског независног Института за блискоисточне студије Јевгениј Сатановски, како га цитира новинар.

Према извештајима, Путин и принц Мухамед бин Салман су на овогодишњем санктпетербуршком Међународном економском форуму закључили шест послова, међу њима су споразум о нуклеарној сарадњи, уговори о сарадњи на развоју инфраструктуре и „посао са софистификованим руским оружјем“, наглашава новинар.

Значајно је и то што је Владимир Путин званично позвао саудијског краља да посети Москву, док је принц Мухамед са своје стране позвао руског председника да посети Ријад.

„За Русију је веома важно да се позиционира као регионална сила која може да разговара са свим странама. Истовремено, видимо да су многе блискоисточне државе разочаране америчком политиком, па желе да им се нађе и Русија“, истиче стручњак за Блиски исток са Института за оријенталне студије из Москве Ирина Звјагелскаја.

Да ли то значи да ће се најближи савезник Вашингтона на Блиском истоку од САД на крају окренути Русији?

„Мислим да у Кремљу схватају да је ово само једна велика игра и да много не очекују“ – каже г. Сатановски, како га цитира г. Вир.

Новинар такође истиче да Москва и Ријад имају различите циљеве на Блиском истоку. На пример, Саудијска Арабија се сматра главним противником Техерана и Дамаска, док Русија подржава Сирију и Иран. Истовремено, за разлику од Ријада, Кремљ позива на прекид ватре и национални дијалог у Јемену.

Међутим, ове две земље и поред очигледних разлика имају много тога заједничког.

„Као државе, ми нисмо толико слични, али ни једни ни други не делимо „западне вредности“, нити радо слушамо да нас критикују Сједињене Америчке Државе. Можемо сарађивати а да не нарушимо светски поредак“, објашњава заменик председника Комитета за међународне послове Државне думе Андреј Климов, како га цитира новинар.

„Саудијци полако уче да не могу у свему да се ослањају на САД и да постоје значајне предности у развоју односа са Русијом“,  наглашава Андреј Климов.

Оригинални чланак аутора Фреда Вира: Goodbye Washington, hello Moscow? Saudi Arabia finds friendly face in Putin. – CSMonitor.com
Извор: Sputnik International
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО