Прочитај ми чланак

РОЂЕНДАН НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: У петак се обележава Дан науке

0

nikola teslad

На дан рођења Николе Тесле, 10. јула, у Србији ће по пети пут бити обележен национални Дан науке и тим поводом Центар за промоцију науке и друге организације реализују разноврсне научно-популарне програме широм земље.

За дан науке одлуком Владе Србије проглашен дан Теслиног рођења

Програми ће се углавном одржавати на отвореном, са поруком да наука треба да буде лако доступна свим грађанима, па ће на Тргу Николе Пашића бити отворена улична изложба „Светлост и без сијалице“ организована поводом Међународне године светлости.

На истом месту, током целог дана биће одржан такозвани Сциенце Бускинг, специјални улични научно-популарни програм, док посетиоце Шпанске куће, у Савамали, чека представљање новог формата програма „Елементарни разговори“.

Реч је о новој врсти интерактивне трибине са пет модератора, попут научног кафеа, где у опуштеној атмосфери и у непосредном контакту са научницима и промотерима науке, посетиоци разговарају о занимљивим темама.

Теме првих „Елементарних разговора“ инспирисане су текстовима из часописа „Елементи“.

На основу Одлуке Владе Србије, Дан науке се обележава 10. јула, на рођендан славног српско-америчког проналазача Николе Тесле (1856-1943).

Прве активности 2011. године покренуо је ЦПН, да би у наредним годинама манифестација постала све запаженија.

Прошле године, Дан науке је окупио на десетине организација широм земље, а највећу пажњу том приликом изазвали су Дечји научни камп и трибина о ХААРП-у и псеудонауци.

(Танјуг)