• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • РЕФЕРЕНДУМ У ГРЧКОЈ – РЕАГОВАЊЕ: Патриотски блок уз Грке; СНС и СПС се не слажу са потезима Ципраса!
Прочитај ми чланак

РЕФЕРЕНДУМ У ГРЧКОЈ – РЕАГОВАЊЕ: Патриотски блок уз Грке; СНС и СПС се не слажу са потезима Ципраса!

0
 (AP Photo/Petros Giannakouris)

(AP Photo/Petros Giannakouris)

На вест да је грчки народ рекао на референдуму НЕ уценама које долазе из финансијских центара на Западу, српске политичке странке су различито реаговало – од честитки, када је реч о патритској опозицији, па до тога да се не слажу са политиком грчког премијера Александра Ципраса, када је у питању Вучићева владајућа СНС.

Српски покрет Двери и ДСС: Честитка грчком народу и Грчкој као колевци демократије

Српски покрет Двери честита грчком народу који је на најдемократскији могући начин – путем референдума – одлучио да одбаци уцене из Брисела и ММФ-а.

СПС: Грчка не може изаћи из кризе без реформи

Заменик шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић оценио је да ће Грчка тешко превазићи кризу без реформских процеса. Милићевић је Танјугу рекао да је референдум, који је показао да је већина Грка одбацила предлог међународних поверилаца, унутрашње питање Грчке, да је најважније да та земља нађе решење за кризу, али да сматра да је то тешко постићи без реформских процеса.

Упркос свим притисцима и претњама Грци су доказали да не подлежу даљим уценама које имају за циљ урушавање грчке привреде и распродају природних и привредних богатстава Грчке.

Ово би требало да буде добар пример за углед и Влади Републике Србије да је могуће супротставити се диктатима из ЕУ и ММФ.

Уколико то наша власт није у стању да уради – најмање што би требало да уради јесте да кључна национална питања стави на народни референдум.

То су свакако питања попут Бриселског споразума, уласка Србије у НАТО, даљег задуживања државе или продаје Телекома и пољопривредног земљишта странцима.

Довођење у питање референдумског изјашњавања грчког народа од стране високих званичника ЕУ доказ је њихове жеље да се најважније одлуке по судбину европских држава не доносе народним одлучивањем већ тајним преговорима политичких елита са Бриселом, који су увек оптерећени различитим видовима уцена.

Данашњи референдум у Грчкој је доказ да је могуће супротставити се бриселском централном комитету и светским банкарским лобијима.

Србија треба такође да пође путем преговора о отписивању дела наших дугова, као и да одбије све савете ММФ-а који нас воде у даље дужничко ропство, радикалне мере штедње, распродају Србије и уништавање домаћег економског развоја.

Диктати и уцене из Брисела неће престати и Грчка се и даље налази под огромним притиском иностраних кредиторских зеленаша.

СНС: Не слажемо се с Ципрасом

Посланик СНС Александар Јовичић изјавио је да је премијер Грчке Алексис Ципрас пријатељ Србије и да ћемо са њим увек имати добре политичке односе.

Међутим, нисмо сагласни по питању економских мера које он спроводи, додао је Јовичић.

„Грчки народ одлучује о својој судбини. Ми ћемо са премијером Ципрасом увек имати добре политичке односе, иако се не слажемо у економским мерама“, рекао је Јовичић Тањугу, подсетивши да ће Ципрас ускоро посетити Београд.

Јовичић је, међутим, оценио да су „најбеднији“ они који и после резултата референдума у Грчкој, који је показао да је већина Грка одбацила предлог међународних поверилаца, показују неодговорност тиме што су против озбиљних мера које ће оздравити српску економију.

„Управо они који су лоповлуком уништили Србију, попут Борислава Стефановића, Бојана Пајтића, Бориса Тадића и осталих, којима данас смета одговорна политика. Они који су опљачкали Србију и осиромашили њене грађане данас су против одговорних и озбиљних економских мера и мисле да могу на шеретлук да добију нешто у будућности. То говори најбоље о њима и да су спремили још превара за српски народ“, навео је Јовичић.

Међутим, ова важна лекција из демократије прошириће се Европом и свакога дана биће све више Европљана који не желе да ЕУ постане нови Совјетски савез – тоталитарни поредак који се меша у унутрашња питања европских држава.

Грци нису сами у овој борби и Српски покрет Двери према мери својих могућности настоји да у Србији допринесе овој заједничкој идеји свих слободарских европских народа да су економска слобода и економски патриотизам кључне одреднице државне независности и народног опстанка.

Supporters of the No vote wave Greek flags after the first results of the referendum at Syntagma square in Athens, Sunday, July 5, 2015. Greece faced an uncharted future as officials counted the results of a referendum Sunday on whether to accept creditors' demands for more austerity in exchange for rescue loans, with three opinion polls showing a tight race with a narrow victory likely for the "no" side. (AP Photo/Emilio Morenatti)

(AP Photo/Emilio Morenatti)

 

ДСС: Грчка – колевка отпора

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић оценила је да је Грчка постала колевка отпора малих земаља терору светске финансијске олигархије и бриселске бирократије.

Како се наводи у саопштењу ДСС-а, грчки народ је на референдуму одлучио да одбрани своју слободу и одбије ултимативне захтеве ЕУ, Централне европске банке и ММФ за спровођење рестриктивних мера штедње у замену за финансијску помоћ.

ДС: То је победа Европе која се враћа својим изворним коренима

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је да је победа грчког премијера Алексиса Ципраса на референдуму тријумф над нехуманим и катастрофалним мерама штедње и уценама које су наметнуте грчком народу, и рађање нове Европе солидарности и једнакости.

„То је победа Европе која се враћа својим изворним коренима и која неће дозволити да људи који нису бирани одлучују о буџетима националних држава и о томе на који начин ће се спроводити пореска политика“, рекао је Стефановић Тањугу.

Стефановић је додао још много тешкоћа чека грчку владу, али да је концепт неолибералног капитализма и штедње грађана, који спроводи и српска влада, доживео огроман пораз.

„Овакав исход показује суштински и какав ће бити крај тих реформи које покушавају да се спроведу широм европског континтена“, рекао је Стефановић.

Он је оценио да је ММФ-ов концепт и политика према овом делу Европе доживео пораз и да сви којима су демократија, једнакост и вредности ЕУ важни треба да буду срећни и задовољни исходом референдума.

Стефановић је рекао да је српска влада остала „највернији ученик промашеног концепта и идеологије“, наводећи да су Грци на свом примеру показали шта се дешава кад се упорно остаје при политици која не даје резултате – пада продуктивност, произдоводња, запосленост, порески приходи.

„Грци су томе рекли не, ја сам сигуран и да ће грађани Србије рећи не влади Александра Вучића пошто апсолутно спроводи политку који захтевају кредитори и ММФ. Ово вечерас је један филм уживо онога што очекује и Вучићеву владу“, рекао је Стефановић.

Како се наводи у саопштењу ДСС-а, грчки народ је на референдуму одлучио да одбрани своју слободу и одбије ултимативне захтеве ЕУ, Централне европске банке и ММФ за спровођење рестриктивних мера штедње у замену за финансијску помоћ.

„Одлучним ‘НЕ’, уценама ЕУ и кредитора, Грчка је са странпутице, споља пројектованог економског слома, закорачила путем одрживог економског и социјалног опоравка. Тај пут неће бити ни мало лак. На њему је чекају реформе, утврђивање стратегије раста привреде и социјално одрживе мере штедње, али и реформе и мере штедње по њеној мери и вољи грчког народа, а не по диктату споља“, оценила је председница ДСС-а.

Према речима Рашковић Ивићеве, порука коју је грчки народ послао читавом свету на референдуму, „нарочито“ би добро требала да се разуме у Србији.

„Слобода и достојанство немају цену. Понос једног народа и сваког појединца не може се купити кредитним линијама. Политичке елите једног народа су дужне да следе његову вољу а не похлепу и грамзивост спољних центара моћи. Грчке елите су добиле лекцију од сопственог народа. Нека се спреме српски политичари, који су већ дуго неосетљиви на животне проблеме и свакодневно понижавање сопствених грађана, а бескрајно сервилни за политичке и финансијске интересе странаца“, навела је председница ДСС-а у саопштењу.

Извор: Србин.инфо, Танјуг