Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ОДБРАНЕ СРБИЈЕ: Сарадња са НАТО све интезивнија

0
Фото: Бета

Фото: Бета

Сарадња Србије са НАТО, под окриљем програма „Партнерство за мир“, све је интезивнија и садржајнија, изјавио је данас министар одбране Братислав Гашић, истичући да је Србија војно неутрална земља.

Представљајући посланицима споразум држава чланица Северноатлантског уговора и осталих држава учесница у „Партнерству за мир“ о статусу њихових снага, са додатним протоколима, Гашић је истакао да његово потписивање не значи никакав улазак у НАТО, нити приближавање тој организацији.

„Србија жели партнерства и пријатељства и на истоку и на западу. Овим спораузмом ћемо битно олакшати организацију, одлазак у војне мисије. Ово је само споразум који ће олакшати наше функционисање“, рекао је Гашић, додајући да су неке земље у „Партнерству за мир“, али нису чланице НАТО.

Министар је подсетио да се сарадња Србије са НАТО реализује под окриљем програма „Партнерство за мир“, којем је Србија приступила 2006. године.

Гашић је додао да посебан облик сарадње Србије са НАТО представља Група Србија-НАТО за реформу одбране, која је основана 2006. године ради обезбеђења подршке спровођењу реформи у систему одбране од стране Алијансе и држава које су њене чланице, а да нови моменат те сарадње представља отварање Мисије при НАТО и Војног представништва у њеном саставу, као и све интезивнија сарадња са НАТО комитетима и радним групама.

Споразум, о чијој ратификацији посланици расправљају, сачињен је 1995. године и представља примарни механизам дефинисања привилегија, ангажовања и имунитета припадника снага једне државе чланице Споразума на територији друге државе чланице Споразума.

Примена тог споразума, како је додао Гашић, омогућава несметану војну сарадњу, а пре свега у погледу припреме и реализације војних вежби и изградње потребних капацитета за ангажовање у мултинационалнм операцијама, ангажовања у појединим механизмима успостављеним под окриљем „Партнерства за мир“, као и транзита војних снага кроз територију држава потписница и обезбеђења потребне логистичке подршке од стране државе домаћина.

„Приступање овом споразуму представља један од приоритета Србије у процесу ангажовања у програму ‘Партнерство за мир’, управо из разлога што досадашња пракса указује да овај споразум, заједно са споразумом који се односи на безбедност информација, омогућава оптимални обим сарадње са НАТО усмерене на подршку реформи система одбране и достизања интероперабилности Војске Србије за ангажовање у мултинационалним операцијама“, навео је Гашић.

Фото: mod.gov.rs

Фото: mod.gov.rs

Војска Србије у војно-саветодавној мисији ЕУ у ЦАР

Припадници Војске Србије (ВС) и Министарства одбране учествоваће у наредном периоду, на позив Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, у војно-саветодавној мисији ЕУ у Цетралноафричкој републици, изјавио је данас портпарол Министарства одбране и Војске Србије капетан корвете Јован Кривокапић.

„Учешће Војске Србије у изградњи и очувању мира у региону и свету у оквиру мултинационалних операција представља другу мисију ВС која се заснива на проценама безбедносне и одбрамбене ситуације а на основу Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране Србије. Ангажовање у мултинационалним операцијама сврстава Србију у ред равноправних партнера земаља чланица УН и ЕУ у очувању и изградњи мира у региону и у свету“, казао је Кривокапић агенцији Бета.

Он је подсетио да је Народна скупштина недавно усвојила Годишњи план употребе ВС и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2015. години који предвиђа ангажовање до 670 припадника министарства одбране и ВС у оквиру 19 мултинационалних операција УН и ЕУ, међу којима је и мисија ЕУ у Централноафричкој републици.

Указао је да је Србија тренутно лидер у региону и осма на нивоу Европе по броју војника агажованих у мировним мисијама Уједињених нација.

„Тренутно је ангажовано 336 припадника министарства одбране и ВС у десет мисија УН и ЕУ, од Конга, Либерије, Обале слоноваче, Централноафричке републике, Либана, Блиског истока, Кипра до Сомалије и Малија. Годишњим планом употребе ВС и других снага одбране омогућено је учешће и у другим мисијама у којима тренутно нисмо ангажовани“, навео је Кривокапић.

Према његовим речима, Србија се на основу закљученог меморандума о разумевању са УН, сврстава у ред земаља које су у систему стенд-бај аранжмана за слање додатних снага за мировне мисије УН.

„То значи да на основу процене да је потребно још мировњака за неку мисију, УН могу позвати Србију да пошаље своје представнике. И мисије ЕУ функционишу по принципу позива а наше учешће у мисији ЕУ у Централноафричкој републици, која је уврштена у план употребе припадника ВС и других снага одбране за учешће у мултинационалним операцијама за 2015. годину, реализује се на основу позива који је Србији упутила Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини“, казао је Кривокапић и додао да су припадници Министарства одбране и ВС већ учествовали на свим припремним конференцијама за ту мисију ЕУ.

Како је истакао, учешће у мултинационалним операцијама и искуства која припадници Министарства одбране и Војске Србије стекну на терену, имају „непроцењиви значај за унапређење система одбране“.

„Рад у мултинационалном окружењу и искуства са терена поспешују интероперабилност јединица ВС и подстичу све њене припаднике за даље учешће у тим мисијама. Стране армије са којима учествујемо у мировним мисијама, прихватају српског војника као одговорног, часног и изузетног професионалца. Нема српског мировњака који се врати из мисије без одличја заслуженог у њој“, додао је Кривокапић.

Извор: Танјуг, Бета