Прочитај ми чланак

ГРЧКИ ПРКОС: „Када сам видео шта нам ЕУропа ради, изашао сам на референдум и рекао сам НЕ!”

0
Фото:Reuters

Фото:Reuters

Грчки референдум се на Халкидикију у току подневних сати, 5. јула 2015. године, није пуно осетио. Туристичка област у јеку сезоне преко дана је била посвећена ономе од чега живи.

Тек увече, после 21:00, знатижељном туристи који се шетао сокацима где нема соба за изнајмљивање а где претежно живе Грци, више него раније могао је да чује појачане телевизијске пријемнике који су преносили најсвежије вести поводом референдума. Извештаје новинара су око 22:00 почели да смењују узвици одобравања, весеља и грчке националне музике… Помислићете, „роксовало“ се до зоре… Не, није… Већ око поноћи, све се утишало… Грци нису народ који није свестан проблема у којима се налази. Битка коју су данас добили не значи да су добили рат. И Грци су тога свесни. И зато не славе до зоре. Сутра је нови дан и треба се одморан суочити са његовим недаћама. И зато ова грчка тишина делује као надолазећа грчка снага.

Чини ми се да бисмо ми, Срби, славили до свитања. Има се шта научити од Грка.

Данас сам чуо један коментар од средњовечног Грка. Каже, да их емемефовци ових дана нису плашили са затвореним банкама и ширили панику, он можда не би ни изашао на референдум, али када је видео шта ЕУропа ради, изашао је на гласање, и он и цела његова фамилија, и сви су рекли „НЕ“.

Чини ми се да су по овоме Срби и Грци браћа.

Да ли су Грци вечерас рекли: „Лаку ноћ Европска унијо; Добро јутро древна и достојанствена Европо“?!

Судећи по овој тишини – јесу!

Извор: Од српског туристе уживо из Грчке: Грчка тишина