Прочитај ми чланак

У ГРЧКОЈ ЗАВРШЕН РЕФЕРЕНДУМ: Ципрас у кабинету чека резултате

0

grcka

АТИНА- У Грчкој је у 19 сати завршен референдум на којем су се изјашњавали о предлогу међународних поверилаца.

На референдуму је право гласа имало је 9.855.029 бирача који су се са “да”(Наи) или “не” (Оxи) изјашнили на укупно 19.159 бирачких места широм Грчке.

Последњи пут Грци су на референдуму гласали пре 41 годину, 1974., када су одбацили обнављање монархије после пада хунте „црних пуковника“.

Одржавање референдума о споразуму са европским владама, Европском унијом (ЕУ) и Међународним монетарним фондом (ММФ), иницирао је грчки премијер Алексис Ципрас.

Гласање је организовано за само девет дана.

Референдумско питање је гласило: „Да ли да се прихвати нацрт споразума који је представила Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд на састанку Еврогрупе 25. јуна и који се састоји од два документа а сачињава јединствен предлог? Први документ је насловљен Реформе за довршетак актуелног програма и после њега, а други Прелиминарна анализа одрживости дуга“.

Повериоци Грчке захтевају реформе у замену за продужење споразума о пакету помоћи до новембра, али је продужење одбијено а програм помоћи окончан као што је планирано 30. јуна, након прошлонедељне пропасти преговора грчке владе и кредитора.

Грчка влада није желела да прихвати овај предлог без консултовања грађана, а Ципрас га је назвао „ултиматумом“ и уценом, док на другој страни европски званицнцици истичу да се ради о „великодушној понуди“.

Референдум је, како преноси извештач Тањуга, протекао мирно.

Бесплатан градски превоз, као и привремена обустава наплата путарине на аутопутевима олакшала је грађанима долазак на бирачка места.

Ципрас у кабинету чека резултате референдума

У странци Сириза, грчког премиjера Aлексиса Ципраса преовладава оптимизам због процена коjе указуjу да су на данашњем референдуму победу однели противници предлога међународних поверилаца, преносе грчки медиjи.

Tа владаjућа странка, коjа jе позвала грађане да гласаjу „не“, изразила jе такође задовољство мирном атмосфером у коjоj jе референдум одржан.

Ципрас jе вечерас стигао у седиште председника владе у Aтини одмах по затварању биралишта и он ће, како jе наjављено, у свом кабинету сачекати резултате ререфендума.

(Танјуг)