Прочитај ми чланак

THE GUARDIAN: Британски демонстранти уочи референдума траже да се Грчкој отпишу дугови

0
 Демонстранти на лондонском Трафалгар скверу позивају грчке грађане да гласају "НЕ" (ОХИ) на предстојећем референдуму. (Фотографија: Вил Оливер / АП)

Демонстранти на лондонском Трафалгар скверу позивају грчке грађане да гласају „НЕ“ (ОХИ) на предстојећем референдуму. (Фотографија: Вил Оливер / АП)

У Бристолу, Единбургу, Лидсу, Ливерпулу и Лондону су одржани митинзи у знак подршке грчком народу који треба да гласа да ли ће прихватити пакет мера штедње.

Док се Грци спремају да гласају на свом референдуму, британски демонстранти траже да се Грчкој отпишу дугови.

Митинзи се одржавају широм Велике Британије, демонстрира се подршка грчком народу пред одлуку да ли ће прихватити пакет мера штедње који предлажу страни кредитори у замену за „бејлаут“ средства (енг. bailout – спасавање) из наменског фонда еврозоне.

И многи Грци што живе у Британији одлазе у Грчку да би гласали. Остали, који не могу тако брзо да отпутују, кажу да „стално мисле о референдуму“ јер су све забринутији за своје породице и рођаке.

Грчки држављани који живе у Великој Британији на референдуму могу да учествују једино ако оду у Грчку да гласају.

У суботу су одржани митинзи у Бристолу, Единбургу, Лидсу, Ливерпулу и Лондону, а за недељу је заказан митинг у Манчестеру.

У Лондону је међу осталим говорницима била и лидер Зелене странке Натали Бенет.

Бенет је после митинга рекла:

„Хтела сам да покажем саучешће грчком народу, због притиска под којим је и сиромаштва у каквом живи. Грци су под огромним притиском незапослености, сиромаштва, институција ЕУ, посебно финансијских институција. Мислим да би Грци требало да гласају „Не“, то је на њима, али је очигледно да њихова земља не може поднети још штедње, више овакве патње и болова. Институције ЕУ морају увидети да се Грчкој дугови морају опростити, да мора бити пакета постепеног отплаћивања дугова, и да се морају допустити основни државни трошкови.“

Џонатан Стивенсон, из „Jubilee Debt Campaign“, која такође тражи укидање неправедних дугова, у суботу је рекао:

„Постоји потреба да се одржи конференција европских земаља на којој би се разговарало о укидању грчких дугова. Отписа дугова треба да буде како год Грчка сутра гласала.“

Један од око 1000 учесника митинга на лондонском Трафалгар скверу био је и 28-годишњи грчки програмер, Лондонац који нам се представио само као Јоргос, и рекао да би заокружио „Не“, само кад би могао да отпутује кући:

„Тако бих учинио из више разлога, и због спасавања демократије, јер институције желе да нашу владу претворе у технократску владу која ће им све аминовати, а и зато да се побољша наша преговарачка позиција у односу на друге земље, да испреговарамо бољу понуду.“

А Ендрју Баргин из „Greece Solidarity Campaign“ каже:

„Чврсто смо уз грчки народ док се ближи овај судбоносни дан. На атинском Тргу Синтагма јуче се окупило много људи. Желимо да им покажемо да имају велику подршку и у Британији и читавој Европи. Грци се чврсто одупиру финансијској уцени. Једини одговор на ову кризу је признати да је грчки дуг немогуће отплатити, и поништити га.“

Ћирилизовано

Занимљиво, а и упутно је, приметити да су европске кладионице отказивале опкладе и за уплаћене исплаћивале добитак. Како је 1. јула известило независно-као-и-сва-америчка-гласила USA Today: Грчка је већ гласала „да“ (кажу кладионичари) / Greece has voted ‘yes’ already (betting firm says)

Натерати архипоштену кладионичарску индустрију да учествује у (дез)информативном рату ипак није мала ствар. Требало је то и платити. А чега ћемо се сутра и наредних дана нагледати… Ми, с наше стране, браћи Грцима само желимо да буду Грци. Довољно је.

Извор: Protesters in Britain urge cancellation of Greece’s debts on eve of referendum | World news | The Guardian
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано